Si hi ha un dia que fa ombra al que va suposar l'1-O per al procés, aquest és el 3-O, quan milions de persones van sortir als carrers d'arreu de Catalunya per condemnar la violència policial de l'Estat. Per aquest motiu, l'Assemblea vol recrear-lo amb un acte a Barcelona.

Així ho ha anunciat aquest dimecres la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, des de la plaça Catalunya de Barcelona, on també ha presentat els actes que l'organització prepara de cara a l'1-O i el 2-O.

elisenda paluzie samarreta anc - anc

Elisenda Paluzie presenta els actes de l'1-O, el 2-O i el 3-O / Foto: Assemblea

L'acte del 3-O s'organitzarà conjuntament amb la Plataforma 3 d'octubre, on es troben els sindicats -Intersindical, CGT, IAC, CO.BAS, CNT, COS, SO- que van convocar la vaga general que va paralitzar el país dos dies després del referèndum. Per això, Paluzie no ha pogut avançar en què consistirà ni a quina part de la capital catalana es farà, ja que encara no s'ha decidit. 

Pel que fa a l'1-O, i com havia avançat hores abans la mateixa Paluzie en una entrevista a Rac1, l'acte es farà en un municipi de la Catalunya Nord que, probablement, s'anunciarà a finals d'agost. "Té sentit de vinculació amb l'1-O", ha avançat Paluzie.

1-O a la Catalunya Nord

El que vol l'entitat amb això és retre homenatge a la Catalunya Nord pel seu paper en la compra i emmagatzematge de les urnes durant les setmanes prèvies a l'1-O i recordar que el referèndum "no hagués estat possible sense els catalans del nord".

Després de l'acte, es farà una marxa de vehicles fins a Figueres (Alt Empordà) que serà encapçalada per un que lluirà les urnes "que tant buscaven". A la nit hi haurà un concert.

Paral·lelament, Paluzie també ha anunciat la celebració d'actes arreu del país per commemorar la "victòria" de l'1-O. La idea és que és facin en els punts on es va mostrar més resistència a l'Estat, no només contra la violència física, sinó també amb l'ús de la imaginació i la creativitat.

Les marxes a peu del 2-O

Per últim, l'Assemblea ha anunciat la celebració de tres marxes a peu per al dia 2 d'octubre. Una començarà a Sant Julià de Ramis (Gironès) i acabarà a Aiguaviva (Gironès), passant pel centre de Girona. Una altra anirà des de Vinarós (Baix Maestrat, País Valencià) i acabarà a Sant Carles de la Ràpita (Montsià). La tercera i última anirà des d'un municipi de la Franja fins a un de Ponent.

mapa marxes anc 2-o - ancMapa amb les marxes del dia 2-O / Mapa: Assemblea

Les marxes desembocaran en actes polítics de "cobertura nacional" per part de l'Assemblea en els municipis on acabin. La que comença des de Vinarós s'ha fet d'acord amb les entitats valencianes Decidim i Acció Cultural del País Valencià. Paluzie ha aclarit que "amb les marxes s'estarà ocupant les carreteres, fent una demostració del control del territori". 

Desenterrar l'1-O

Paluzie ha reivindicat que l'objectiu de l'Assemblea amb aquestes accions és "posar en valor" la "victòria de l'1-O". I més, en un moment, segons ha dit, que "es vol enterrar" aquella jornada i fer veure que no va haver-hi un referèndum d'autodeterminació.

"Volem arrossegar les institucions a la declaració d'independència, com ja va passar en la fase prèvia del 2012 al 2017.  Tenim la idea de reactivar i refer el moviment popular, que va molt més enllà de l'Assemblea", ha explicat. Posant el focus en aquests dies de la tardor del 17, també es vol homenatjar els represaliats per l’1-O i per les mobilitzacions posteriors a aquest dia.

L'organització i convocatòria d'aquests actes ha comptat amb la col·laboració d'Òmnium i l'Associació de Municipis per la Independència, que han cridat a seguir denunciant la violència de l'Estat i a organitzar el territori per tirar endavant amb el procés.

 

Imatge principal: milers de persones es manifesten a Barcelona el 3-O del 2017 / Foto: Sergi Alcàzar