L'onada d'assassinats masclistes a Espanya està crispant el govern espanyol, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, no ha dubtat a carregar contra la ministra d'Igualtat, Irene Montero, i la seva llei del només sí és sí. Robles ha afirmat que és evident que la llei de Montero "potser no ha donat una resposta adequada a la situació", i ha reclamat que es faci "autocrítica". "És terrible el que està passant. A vegades fem un excés de lleis, i no és tant un problema de lleis, el que falla és la realitat", ha afegit en declaracions als mitjans després d'una visita a la brigada paracaigudista de l'exèrcit de terra. Per això ha insistit que cal fer "autocrítica" i analitzar si les noves lleis, encara que siguin "benintencionades", donen una protecció adequada a les dones. 

Segons Margarita Robles, la llei del només sí és sí tenia "una filosofia molt bona" de protecció a les dones, però a causa de la situació actual de repunt dels casos de violència de gènere, "no és bo donar la culpa a ningú" i tothom haurà de fer "autocrítica". La ministra ha assegurat que "el primer que falla és l'educació", i és necessari reforçar-la als col·legis i entre els adolescents, franja d'edat on considera que s'està produint un "retrocés". Posteriorment a la polèmica, la ministra ha intentat rebaixar les crítiques i ha assegurat que el govern espanyol treballa "unit i sense fissures" contra la violència de gènere.

Després d'aquestes paraules, que han indignat al ministeri d'Igualtat, Robles ha sortit a rectificar les seves declaracions. En aquest sentit, ha assegurat que el govern espanyol està "unit i sense fissures" en la lluita contra la violència de gènere. En un vídeo, la ministra de Defensa ha apuntat que els "terribles casos" que s'han registrat en els últims dies ens interpel·len a tots "com a una realitat social", garantint que l'executiu de Pedro Sánchez està "unit i sense fissures" en l'objectiu de donar suport a les dones que són víctimes d'aquesta violència. 

Una morta cada tres dies

L'assassinat de 3 dones en menys de 24 hores a Espanya ha encès les alarmes de la Moncloa, amb un desembre negre en què ha mort una dona cada tres dies. D'aquesta manera, aquest any ja hi ha hagut 46 víctimes mortals confirmades en el conjunt de l'Estat, fet que ha acabat amb la tendència a la baixa que registraven fins al novembre i que ha fet saltar totes les alarmes perquè significa un fracàs de les polítiques impulsades fins ara. El mes de desembre de l'any passat, a Espanya van morir sis dones, mentre que el 2020 en van ser quatre, i el 2019, una. I aquest desembre ja hi ha hagut onze dones assassinades.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha comparegut davant els mitjans per explicar que, davant l'onada d'assassinats dels últims dies, ha ordenat que s'extremi el "compliment estricte" de totes les mesures de prevenció i protecció de les dones, incloent-hi valoracions de risc que sempre primin les actuacions "més favorables" per a les víctimes i els fills. També es posarà més èmfasi en les actuacions de vigilància dels agressors, per posar-hi el focus, i a treballar amb les víctimes més reticents a denunciar per diferents circumstàncies, segons ha explicat el ministre.

Per la seva banda, el Ministeri d'Igualtat, dirigit per Irene Montero, ha demanat una anàlisi del sistema de seguiment integral dels casos de violència de gènere (VioGèn) perquè contingui més informació sobre mesures judicials, després del repunt d'assassinats masclistes del mes de desembre, en el qual la meitat de les víctimes havia presentat denúncia. Aquest dimecres, Igualtat ha reunit per primera vegada el comitè de crisi (que aglutina els Ministeris d'Interior, Justícia i Igualtat, les comunitats autònomes on s'han registrat els crims i les unitats de violència), després de l'escalada d'assassinats masclistes registrats aquest mes.