"La majoria de mitjans internacionals de renom estan a favor del referèndum de l'1 d'octubre". Això és el que afirma el fundador de Wikileaks, Julian Assange, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, on per altra banda ha indicat que quan va començar el procés "no s'informava prou bé als mitjans internacionals fet que va provocar ignorància". En la mateixa línia ha admés que a mesura que s'ha apropat la data els mitjans han vist que és el que passa a Catalunya.

Per altra banda, ha explicat que cal protegir l'organització de la societat civil i "les pàgines web informatives", és per aquest motiu que Assange va decidir crear un mirall del web on es consulten els col·legis electorals; "L'Estat espanyol ha tancat molts webs i Wikileaks ha creat miralls com a resposta".

El fundador de la pàgina de filtracions, ha explicat com es desperta el seu interés pel procés català i pel referèndum de l'1-O: "M'interessa el que està passant a Catalunya perquè pot predir el que passi a la resta de món occidental". "El que passa aquí és un Estat que esclafa un poble", ha sentenciat Assange.

Assange, que ha atés l'entrevista via telefònica, ha manifestat el seu descontentament amb la "privació de la llibertat d'expressió que està exercint l'Estat espanyol d'una manera tan agressiva", i ha fet una crida a conscienciar-se més amb el procés ja que considera que "qualsevol persona que es preocupa pels drets humans hauria d'estar atent a Catalunya".

Preguntat per la possibilitat d'episodis violents per aturar la votació de diumenge, el fundador de Wikileaks ha assegurat que el president de l'Estat espanyol, Mariano Rajoy, "està intentant inflamar la situació perquè els catalans siguin violents i ell pugui aplicar l'article 155". Ha lloat la capacitat dels catalans per no respondre a les provocacions i ha demanat que es segueixi "predicant la calma".

Finalment, ha indicat que a Catalunya s'estan encriptant telèfons mòbils per obtenir informació i ho ha justificat amb l'operació policial contra el setmanari El Vallenc; "com va poder actuar tan ràpid la Guàrdia Civil? no crec que sigui només gràcies a informadors". Ha volgut acomiadar-se titllant d'"estúpida" la repressió de l'Estat espanyol.