El president de Societat Civil Catalana (SCC), Fernando Sánchez Costa, ha assegurat que la seva entitat aspira a convertir-se en "una versió constitucionalista d'Òmnium Cultural". Així ho ha manifestat en una entrevista concedida a Europa Press.

D'altra banda, ha considerat inadequada i inoportuna la possibilitat d'indultar els presos de l'1-O i ha demanat al govern espanyol que "vagi de cara" si té decidit d'emprendre alguna mesura així.

"No creiem que siguin oportuns els indults ni que sigui el moment ni que es donin les condicions per als mateixos; entre altres coses, perquè el que escoltem és: 'Ho tornarem a fer', ha dit en l'entrevista, en la qual ha dit que ha tingut un debat viu sobre aquesta qüestió en el si de l'entitat.

També ha reclamat al govern espanyol que, si està disposat a aprovar indults o una altra mesura de gràcia, ho faci "de cara, i no a través d'una reforma per darrere del Codi Penal, que posaria la catifa a la pròxima sedició."

A més, ha situat el president Pedro Sánchez a complir la seva promesa electoral de "tipificar com a delicte penal la convocatòria il·legal d'un referèndum", el que, segons la seva opinió, hagués estalviat molts problemes als catalans.

Rere la carta que militars van enviar al Rei assegurant que el govern espanyol actual amenaça la unitat d'Espanya, Sánchez Costa no creu que estigui en risc la unitat d'Espanya, però sí "alguns valors del sistema constitucional del 78", per la presència de Podemos en l'Executiu i pels socis en què es recolza.

Socis alternatius

Així, ha cridat al govern espanyol a "agafar ben fort les regnes i a buscar socis alternatius" als que volen "desballestar" Espanya, la qual cosa, segons ell, requereix generositat per la seva part i també per part dels partits de l'oposició, amb referència a Cs i PP.

Per a Sánchez Costa, els constitucionalistes catalans tornen a ser invisibles perquè queden subordinats "als interessos i la geometria parlamentària de Madrid i dels partits nacionals a Madrid, i això ha passat amb el PP i amb el PSOE", i ha demanat de revertir aquesta situació i que atenguin les seves reivindicacions.

Òmnium Cultural

Preguntat per si SCC aspira a ser una "versió constitucionalista d'Òmnium", ha respost que és el seu objectiu i ha ressaltat la "gran feina" que l'entitat ha dut a terme però en un sentit diferent al que SCC defensa.

"Estem pensant més amb influir al marc cultural i cívic a mig termini que en les baralles polítiques a curt termini. Volem mantenir aquest paper de casa comuna i d'entitat transversal no significada ni subordinada a l'estratègia d'un partit", ha afegit.

Al contrari, ha assegurat que l'últim que volen és ser com l'ANC, que defineix com "una espècie de guardians de la revolució que dicta a la gent el que ha de fer", i s'ha oposat a la possibilitat de fiscalitzar els partits.