El candidat dels comuns per Barcelona a les eleccions generals, Jaume Asens, ha anunciat aquest divendres que la seva formació proposa crear una unitat policial específica per lluitar contra les "clavegueres de l'Estat". En declaracions als mitjans abans d'un acte amb l'exinformátic del banc HSBC Hervé Falciani, ha explicat que es tractaria d'una unitat policial dependent del Ministeri d'Interior i que col·laboraria amb els tribunals de justícia perquè "mai més s'investigui, es robin mòbils, es fabriquin proves falses i fake news contra els adversaris polítics".

Aquesta proposta arriba després que en els darrers dies hagi sorgit la polèmica pel presumpte espionatge per part del govern del PP contra Podemos, encara que també ha recordat que "han investigat altres adversaris polítics, com els independentistes". Asens ha afirmat que aquesta unitat hauria de tenir la "autonomia suficient perquè no estigués sotmesa a les directives polítiques del govern de torn i que serveixi per donar garanties que les institucions són netes".

Comptaria amb la col·laboració d'experts, com Falciani, i ha reivindicat que els comuns són la "garantia" perquè s'acabi amb aquest tipus de pràctiques, perquè creu que amb el govern de Pedro Sánchez no s'ha fet neteja del tot.

Considera que per crear aquesta unitat no s'hauria de destinar una partida pressupostària específica perquè es tractaria d'escollir agents que siguin experts en investigació de corrupció i interns i "posar-los a treballar en aquest objectiu", i creu que l'Estat té recursos suficients per crear-la.

El candidat d'ECP ha apuntat que les anomenades clavegueres de l'Estat estan formades per tres potes: una policial, una política i una mediàtica, i ha lamentat que encara no hi hagi "ningú que estigui responent davant els tribunals" per aquests fets.

També ha destacat que es basen en l'experiència que han acumulat al govern municipal de Barcelona, on han "iniciat polítiques de llum i taquígrafs per acabar amb les ombres on és creen aquestes estructures paral·leles i parapolicials, com la policia política de les clavegueres que ha iniciat aquesta ofensiva contra els adversaris polítics del Govern del PP".