Crida a la mobilització popular de l'independentisme. El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha convidat la ciutadania a sortir als carrers aquest pròxim diumenge, en què se celebrarà el sisè aniversari del referèndum de l'1 d'octubre del 2017. "Fa sis anys que vam decidir que aquest era el nostre destí, que aquesta és la voluntat del poble de Catalunya i que tot allò que fem ha de servir a aquest propòsit", ha assegurat Puigdemont en un vídeo penjat a les xarxes socials. Per demostrar la "fermesa" amb què els independentistes defensen aquest referèndum, ha animat a la participació en l'acte polític que ha organitzat el Consell de la República i diverses entitats com l'ANC, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) per diumenge a les 18.00 hores, i que comptarà amb la intervenció destacada des de Bèlgica del president a l'exili.

La jornada reivindicativa d'enguany arribarà en un context anòmal, diferent del d'altres ocasions. I és que el sisè aniversari de l'1-O tindrà lloc precisament enmig de les negociacions d'investidura de Pedro Sánchez, després del fracàs d'Alberto Núñez Feijóo a l'hora de reunir els suports necessaris. Puigdemont ha volgut demostrar amb les seves paraules que els independentistes no abandonaran el seu objectiu polític, malgrat els intents dels socialistes de rebaixar expectatives. "N’hi ha que voldríem que ens oblidéssim, que ho deixéssim estar, que giréssim full, que ho deixéssim córrer. No és el nostre cas, no és el cas de molts de vosaltres", ha llançat al vídeo.

ERC i Junts collen la negociació amb Sánchez

Un missatge que ha arribat només un parell de dies després que les negociacions entre els partits independentistes i el PSOE s'hagin endurit per la distància entre les posicions. ERC i Junts van pactar aquest dijous una proposta de resolució transaccional que, més enllà de l'amnistia, elevava el preu que haurien de pagar els socialistes per retenir la Moncloa. El vot favorable de les dues formacions i l'abstenció de la CUP va permetre que el Parlament es pronunciés "a favor que les forces polítiques catalanes amb representació a les Corts espanyoles no donin suport a una investidura d'un futur govern espanyol que no es comprometi a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració del referèndum". Dit d'una altra manera, si el govern espanyol no accepta avançar cap a permetre l'exercici del dret a l'autodeterminació, Pedro Sánchez es quedarà sense investidura.

La resposta dels socialistes no va trigar a arribar. En un comunicat conjunt del PSOE i el PSC, les dues formacions germanes van mostrar la seva oposició al plantejament de republicans i juntaires. "Reiterem la voluntat d'apostar pel diàleg com a única forma de garantir el progrés i la convivència a Catalunya, però aquest ha de servir per superar la divisió i no per aprofundir en la ruptura i la discòrdia que tanta tensió va generar de forma estèril" al conjunt de l'estat espanyol, van afirmar. En canvi, per la via aprovada per ERC i Junts a través del Parlament "no hi ha avenç possible".