Retrets de Jaume Asens a Quim Torra. Després de confirmar-se la primera reunió de la mesa per dimecres que ve, el líder dels comuns ho ha celebrat, però també ha aprofitat per carregar contra la carta del president de la Generalitat, que considera que respon a “interessos partidistes” i no a una voluntat real de diàleg, entre altres per l’exigència d’un mediador internacional. A més a més, el president del grup parlamentari d’Unidas Podemos ha recordat que la mesa entre l’Estat i la Generalitat va més enllà d’un Torra que té “data de caducitat”.

En una atenció als mitjans al Congrés dels Diputats, Jaume Asens ha acusat Torra de fer una carta “de màxims”, i li ha replicat que hauria d’anar a la taula sense línies vermelles. “Aquesta carta té com a destinatari el govern espanyol, però en realitat es dirigeix als seus votants”, ha retret. “Hem de blindar la mesa als interessos partidistes”, ha reclamat el líder dels comuns. “Sembla que el senyor Torra està operant amb aquests interessos partidistes, sent un president que té data de caducitat”, ha retret. "La mesa el transcendeix", ha reblat.

Pel que fa a la proposta d’un mediador internacional, en què insisteix el president Torra en la seva carta a Sánchez, Asens ha rebatut que “forma part d’una pantalla passada” i que “és un fetitxe que està construint el senyor Torra que sembla una excusa per obstaculitzar el bon funcionament de la mesa de diàleg”. En aquest sentit, ha defensat que cal anar-hi amb un “guió nou” i ha sostingut que “quan hi ha voluntat de diàleg, no fa falta que hi hagi un mediador”.

Finalment, Jaume Asens ha aplaudit la confirmació que el ministre Manuel Castells integrarà la delegació del govern espanyol, especialment pel seu “prestigi internacional” i la seva “categoria intel·lectual i acadèmica”. El dirigent dels comuns ha subratllat que “és una persona empàtica i coneix molts dels protagonistes principals del conflicte català”. Per això ha considerat que “pot ser un actor clau”.