La sospita que les clavegueres de l'Estat poden estar darrere del CatalanGate i de l'espionatge a membres del govern espanyol fa temps que plana i el líder al Congrés d'En Comú Podem, Jaume Asens, no descarta aquesta hipòtesi. En una entrevista a SER Catalunya, Asens ha afirmat: "Em sembla versemblant que forces internes descontrolades de l'Estat hagin espiat els membres del govern espanyol i independentistes".  El líder dels comuns ha recordat que hi ha precedents com el cas de Diego Pérez de los CobosDaniel Baena que fan possible aquesta hipòtesi. 

"Hi ha certs elements de les forces i cossos de seguretat es poden haver emancipat fa temps, la policia patriòtica, i tenen la seva pròpia agenda", exposa el diputat i afegeix: "A nosaltres ens sembla versemblant perquè l'espionatge coincideix amb el fet que s'estaven discutint els indults". Asens ha reconegut que al principi aquesta era l'opció més viable que veia respecte a qui es trobava darrere de l'espionatge CatalanGate i l'espionatge a membres del govern espanyol. Tot i això, tampoc descarta que sigui el Marroc qui estigui darrere de l'espionatge al govern espanyol.

La possibilitat que Rabat espiés al govern espanyol és una opció que agafa força per Asens, especialment pel temps en què es va produir, en plena crisi diplomàtica amb el Marroc. Però també ha considerat que és una hipòtesi, per ara, "feble". Tot i que, ha remarcat que de confirmar-se "seria un motiu suficient per replantejar les relacions diplomàtiques amb el Marroc".

Mala resposta 

Asens ha estat molt crític amb la reacció de Margarita Robles davant del CatalanGate. El diputat ha exposat com de preocupant els semblava que el govern espanyol hagués autoritzat punxar els telèfons d'independentistes en la legislatura passada, quan governaven en solitari. Asens ha afirmat que això afectaria directament a la seva relació amb el seu soci de govern. Encara no se sap, però, ja que les explicacions de La Moncloa sobre l'espionatge a l'independentisme ha estat opaca. El líder dels comuns al Congrés assenyala directament a Robles, com responsable política del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), i no està gens satisfet de les explicacions que ha donat. 

El diputat no és l'únic de la seva formació que anima investigar els fets. La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha defensat avui que es creï una comissió d'investigació sobre el presumpte espionatge amb el sistema Pegasus als independentistes catalans, al president del Govern i la ministra de Defensa. Segons la seva opinió, no cal tenir por de saber què ha passat i ha afegit que si després de saber-ho cal depurar responsabilitats, s'hauran de depurar, ha recollit Europa Press.