L'exdiputat i negociador de Sumar per a la investidura de Pedro Sánchez, Jaume Asens, ha insistit aquest diumenge que una possible amnistia hauria d'incloure els policies de les càrregues de l'1-O. En una entrevista a El País, Asens defensa l'amnistia en plena fase de negociacions. Sobre qui hauria d'incloure, considera que "s'ha de discutir". "Per una banda, hi ha la part dels independentistes", assegura l'exdiputat de Podemos. Allà, hi inclou els líders del Procés, els organitzadors de l'1-O i les bases. A l'altra banda, hi situa la desena de policies imputats per les càrregues. "Normalment, les amnisties afecten a totes les parts del conflicte. Els límits són els crims de lesa humanitat, que no van existir", assegura el negociador de Sumar. 

Asens defensa que l'amnistia es pot aplicar a través de la Llei d'Enjudiciament Criminal i que no caldria reformar la Constitució. "El seu article 666.4 ja preveu l'amnistia com a causa d'extinció de responsabilitat penal", assegura. De fet, recorda que al "1936 el Congrés va amnistiar per unanimitat als condemnats per la rebel·lió de 1934 a Astúries i Catalunya". "Va haver-hi milers de morts i detinguts. França i Portugal han amnistiat recentment sense canvi de règim", afirma el també advocat.

No concreta sobre Borràs

Sobre la possibilitat d'incloure la presidenta de Junts, Laura Borràs, dins l'amnistia, Asens recorda que Òmnium Cultural no la inclou dins la seva llista, malgrat considerar "anòmal" que hi hagi un vot particular d'un magistrat demanant l'absolució i que el mateix tribunal demani l'indult. 

En aquest context, Asens no concreta si Yolanda Díaz parla amb Puigdemont, però sí que considera que el PSOE va "arribar tard" a la negociació de la Mesa. Segons l'exdiputat, va demanar a Yolanda Díaz que s'impliqués en les negociacions, ja que estaven estancats.

Cleca d'Asens a Rufián i ERC

Asens també creu que és "una bona notícia" que Pedro Sánchez digui que Junts és un grup legítim i no es tanqui a una amnistia. "S'ha presentat Puigdemont com un arxienemic d'Espanya. A una banda i a l'altra ha faltat empatia i reconeixement de l'adversari", assegura Asens, qui aprofita per fer una cleca a Gabriel Rufián: "El 2017, Puigdemont no va trobar a ningú amb qui dialogar a Madrid i al costat tenia a gent com Rufián, que li va dir traïdor per no declarar la independència. I després, de tarat per haver-ho fet".

Tot i això, considera que ERC és un soci prioritari, juntament amb Bildu, malgrat que digui que la formació d'Otegi ha sigut "més generosa i ha donat menys tombs que ERC". Així mateix, veu "desitjable" el retorn de Puigdemont a Catalunya per "pacificar la situació". "S'ha d'abandonar la unilateralitat d'uns i dels altres", subratlla.