El cap de llista d'En Comú Podem, Jaume Asens, ha proposat un nou finançament per a Catalunya fora del règim comú amb la creació d'una hisenda pròpia, així com una llei de plurinacionalitat que blindi "la condició nacional catalana".

En una roda de premsa a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el candidat dels comuns ha reclamat la reactivació de la taula de diàleg entre partits catalans per acordar aquestes dues apostes per "sortir de l'atzucac polític", a la que ha afegit una llei de claredat per pactar les condicions d'un referèndum.

En aquest últim aspecte, ha explicat que no descarten cap format de pregunta ni altres referèndums a l'Estat perquè "qualsevol opció és bona". D'altra banda, també ha reivindicat la necessitat de blindar la immersió lingüística i el model d'escola catalana i ha emplaçat els partits que criden al diàleg –ERC, JxCat i el PSC- a posicionar-se sobre la seva proposta.

Condemna als fets de Coripe

Pel que fa als fets de Coripe, municipi sevillà on aquest diumenge van cremar i afusellar un ninot que representava Carles Puigdemont, Asens ho ha condemnat i ha avançat que la mostra "de mal gust i intolerància" podria incitar a l'odi. "És preocupant sobretot la participació de l'ajuntament i els funcionaris municipals, no és simplement ciutadania organitzada o espontània al carrer", ha lamentat.

Tot i això, Asens ha apuntat que el delicte d'odi està pensat per a la protecció de col·lectius vulnerables i ha explicat que el tipus penal pel que la Generalitat l'ha denunciat pot ser que no s'acabi d'ajustar als fets. De totes maneres, Asens ha explicat que el cas probablement s'arxivarà, com ha remarcat que ha passat anteriorment, perquè s'empararà en la llibertat d'expressió "encara que se'n faci un ús excessiu, barroer i ofensiu", ha matisat. "No sé si la via penal és la més indicada", ha explicat Asens preveient el possible final del tràmit judicial.

D'altra banda, el candidat d'ECP ha lamentat que en un moment "delicat" com l'actual aquests fets no contribueixen "a calmar els ànims" ni a crear un clima d'entesa per propiciar el diàleg, sinó que ha reconegut que van en la direcció contrària.

Debat de candidats a RTVE

Pel que fa al debat que RTVE emetrà aquesta nit, Asens confia que serveixi per "clarificar posicions" i perquè la gent pugui escoltar les diverses propostes "sense intermediaris".

El cap de files dels comuns ha reconegut que fins ara als debats entre adversaris polítics hi ha hagut "certa cordialitat", tret d'algunes "sortides de to i exabruptes alarmants", que espera que es mantingui. En aquest sentit, ha confiat que la confrontació entre candidats no estigui "guiada per la crispació".