Junts ha alertat que la crisi al govern espanyol provocada per la sortida del líder de Podemos, Pablo Iglesias, servirà de coartada per al president espanyol, Pedro Sánchez, per no abordar una sortida política al conflicte amb Catalunya, just el dia en què les forces independentistes han anunciat la presentació de la Llei d'Amnistia al Congrés.

"Ens preocupa que torni a servir d'excusa de coartada a Pedro Sánchez per no fer el que fa temps que diu però a l'hora de la veritat no passa", ha retret la portaveu del partit, Elsa Artadi, en referència a la necessitat de trobar una solució política i democràtica al conflicte de Catalunya amb l'Estat espanyol. 

Elsa Artadi Junts / Julio Díaz

Elsa Artadi, durant la roda de premsa / Julio Díaz

Artadi s'ha referit més en concret al projecte de llei d'amnistia, que demà presentaran al Congrés els partits independentistes. "És viable si hi ha voluntat política", ha advertit, argumentant que necessita els mateixos suports que va tenir Sànchez per a la investidura o l'aprovació dels pressupostos, a més, de comptar amb els vots de Junts i la CUP.

Això no obstant, ha fet evident l'escepticisme sobre aquest punt i ha subratllat que el ministre José Luís Abalos ja s'ha pronunciat en contra de la proposta, "sense haver-la llegit", la qual cosa "demostra la falta de voluntat de resoldre el conflicte" perquè "no deixen escletxes per a allò que són solucions polítiques".

 

Incapacitat de Podemos

En la roda de premsa telemàtica posterior a la reunió de l'executiva de Junts, Artadi ha retret que la marxa d'Iglesias "constata de nou la incapacitat de Pedro Sánchez de mantenir un govern de coalició i arribar a acords", però alhora fa evident que després d'aquests mesos "Podemos no ha tingut la influència en el govern que esperava, no s'ha fet la reforma laboral, no s'ha derogat la llei mordassa, no s'ha aconseguit fer una regulació dels lloguers ni posar fre als escàndols de la Casa Reial".

La portaveu de Junts, que s'ha referit també a la crisi que està travessant Cs, s'ha fet seves unes paraules de la ministra Nadia Calviño, per advertir que "la crisi del sistema polític espanyol no afecti la distribució dels fons europeus, ni la tan necessària recuperació econòmica que necessitem després d'un any de pandèmia".

Reforma del Reglament

Artadi ha admès que Junts està abordant en el marc de les negociacions amb ERC una reforma del reglament que afectaria l'article 25.4 que assenyala que aquell diputat que es trobi en una causa per un delicte de corrupció serà suspès en el moment en què s'obri el judici oral. Precisament, aquest article és resultat d'una reforma del reglament aprovada el 2018 per posar fre al desprestigi de la política provocat pels casos de corrupció.

La portaveu ha explicat que s'està buscant un acord sobre els diferents casos que es poden plantejar, especialment quan no hi ha sentència ferma. Ha argumentat que en cas contrari aquest article "dona totes les armes i instruments a l'Estat perquè actuï contra els diputats", per la qual cosa, la sentència ferma és el que s'accepta com a límit. "Fins que no hi hagi sentència ferma, els drets dels diputats s'han de preservar", ha reblat.

Segons Artadi, aquests canvis obeeixen als "casos de repressió contra l'independentisme".

Sistema telemàtic

Aquesta reforma s'inclourà en una reforma més àmplia del reglament que haurà de contemplar l'acord dels grups per arraconar el feixisme, per adoptar una "sistema telemàtic més àgil i adaptat al segle XXI", el pla d'igualtat, i "en tot allò que calgui per preservar els drets dels diputats i garantir que decisions que són polítiques tampoc no posin en perill els treballadors"

Pel que fa les negociacions per a la investidura de Pere Aragonès, ha reiterat que no s'està parlant de conselleries sinó que la voluntat és assentar una "bases sòlides" i ha evitat entrar en polèmiques sobre les diferències amb ERC arran les declaracions de Laura Borràs sobre la feina feta per Roger Torrent al capdavant de la Cambra.

Congrés extraordinari

Junts ha anunciat que posa en marxa el procediment per a l'elecció del seu consell nacional, la qual cosa obligarà a convocar un congrés extraordinari per aprovar el reglament de funcionament d'aquest òrgan i per decidir qui n'ostentarà la presidència.

 

A la imatge principal, Elsa Artadi durant la roda de premsa d'aquest dilluns / Julio Díaz