Jaume Asens ha anat a la Zarzuela a denunciar l'actuació de Felip VI durant els fets d'octubre del 2017. Però al davant hi ha trobat un mur impenetrable. En la ronda de consultes d'aquest dijous, el líder dels comuns a Madrid li ha fet saber la seva "disconformitat" amb el discurs del monarca del 3-O. No ha desvelat la resposta concreta del Rei, però sí que ha constatat la manca de "cap autocrítica" que ha fet. "Les posicions són absolutament divergents", ha sintetitzat. 

En la compareixença després de tornar del Palau de la Zarzuela, Jaume Asens ha assegurat que, amb aquella intervenció televisada, el monarca “va perdre la neutralitat que li exigeix la Constitució” i “va posar en marxa la maquinària repressiva que ha portat fins a les conclusions de la Fiscalia” en el judici al procés. A més a més, ha subratllat que la monarquia és la institució de l’Estat “pitjor valorada a Catalunya”, i que es deu sobretot a aquell discurs del 3-O, que “va crear un clima d’hostilitat”.

Per altra banda, el portaveu dels comuns al Congrés dels Diputats li ha traslladat la feina que s’ha fet a l’Ajuntament de Barcelona per investigar les càrregues de l’1-O, i ha denunciat l’existència de presos polítics i exiliats. “Hem estat parlant del que van suposar les decisions dels tribunals alemany i belga”, ha indicat Asens, que també és jurista. També li ha fet arribar la petició de Jordi Cuixart perquè es reuneixi amb la plataforma Som el 80%.

Pel que fa a les converses amb el PSOE per a la investidura i la conformació del govern espanyol, el dirigent de Catalunya en Comú ha aclarit que “no estem en fase de negociacions, sinó de diàleg”. Ha mantingut com a condició que hi hagi membres d’Unidas Podemos en aquesta coalició, però ha apuntat que poden haver-hi diverses fórmules, com mostra la realitat política europea, des de “ministeris” fins a “sottogoverno”. En tot cas, no ha volgut entrar en quins serien aquests noms.