El president del grup d'Unides Podem al Congrés dels Diputats, Jaume Asens, registrarà aquest dimarts un escrit on reclama a la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, que retiri l'ús de la paraula als diputats que justifiquin la dictadura franquista a l'hemicicle. "La justificació de dictadures genocides està fora de la democràcia i per tant ha de quedar fora del Congrés", ha assegurat.

Impedir expressions franquistes

Asens, en l'escrit, recorda que dijous passat el líder del PP Pablo Casado, va argumentar en el faristol que "la Guerra Civil va ser un enfrontament entre els que volien democràcia sense llei i els que volien llei sense democràcia". Unes paraules que pel diputat d'En Comú Podem, "legitimen explícitament el cop d'Estat comès pel general Franco el 1936, normalitzen i justifiquen crims de lesa humanitat i atempten contra la dignitat de milers de víctimes d'aquest esdeveniment atroç que, ja de per si, es troben en situació de desemparament al nostre país".

És per aquest motiu que "considerant plenament la llibertat d'expressió que sense cap mena de dubte ha de presidir l'àrbitre del debat parlamentari", ha reclamat que la presidenta impedeixi que es produeixin expressions al Congrés que "legitimen el més fosc de la nostra història" i que també són "incompressibles en ple segle XXI en una cambra parlamentària d'una democràcia europea".

La intervenció franquista

En la intervenció de Pablo Casado, que Asens critica, el líder popular va practicar el revisionisme històric, assegurant que "no va ser fina la Constitució del 78 que es va establir que no hi pot haver democràcia sense llei i llei sense democràcia". Fins i tot va citar Azaña, que va aprovar l'Estatut del 32, "però al 37 es va adonar del seu error i de la seva deslleialtat quan ja era massa tard"

Abascal vol una moció de censura

El líder de VOX Santiago Abascal, va respondre a la intervenció de Casado, el va desafiar a presentar una moció de censura contra Sánchez. El dirigent ultradretà es va dirigir a Casado: “Assumeixin la seva responsabilitat i presentin una moció de censura. No s’hi atreveixen, però nosaltres els donarem suport, sense retrets”. L’ha instat també a buscar els suports fora de les files de la dreta.

Casado va etzibar-li a Sánchez: “Dimiteixi, dissolgui el Parlament i convoqui eleccions. Només així l’indultarà la història”. També ha anunciat que finalment han presentat recursos contra els indults als nou presos polítics davant del Tribunal Suprem. Ha justificat que el seu partit té legitimació perquè "representa milions d'espanyols afectats" així com "milers de catalans que han vist atacat el seu patrimoni, la seva llibertat, la seva seguretat i convivència".

Imatge principal:  Jaume Asens. - Europa Press