"L’1-O ens pot acostar molt més en un referèndum pactat". Així s'ha expressat el tinent d'alcalde Jaume Asens en l'acte de clausura del cicle '1 d'octubre i més. Barcelona ciutat de drets' que s'ha fet aquest dimarts a la presó Model. Asens ha defensat que potser han calgut "dos referèndums no pactats per aconseguir-ne un de pactat" i ha defensat la necessitat de generar "grans consensos" per trobar una solució "dialogada i pactada" pel procés. 

L'acte ha coincidit amb el primer aniversari de l'empresonament dels Jordis i ha servit a Asens per tornar-ne a demanar la seva llibertat. El polític barceloní ha defensat que no hi ha "cap raó" perquè continuïn empresonats i ha denunciat que suposa una vulneració dels "drets fonamentals" que no compleix els "estàndards mínims". A més, ha recordat que "si estiguessin en qualsevol altre país europeu estarien en llibertat", com els exiliats.

Asens ha fet aquestes declaracions al costat del vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri i d'Anaïs Franquesta, membre de l'associació Irídia. Per la seva banda, Mauri també ha fet una crida als grans consensos que es van generar l'1-O i el 3-O de l'any passat en contra de la repressió de l'estat "no renunciarem mai a l'autodeterminació, però cal sumar el màxim de veus", ha defensat.

Mauri també ha insistit en la necessitat d'alliberar els Jordis i la resta de presos polítics i ha recordat que "un 80% de la gent del nostre país està en contra de que hi ha gent a la presó". Finalment, Franquesa ha defensat l'1-O com a exemple d'"autoorganització popular" i com una "experiència que ens va canviar a tots". 

El cicle '1 d'octubre i més. Barcelona ciutat de drets' que s'ha celebrat aquests mesos a la Model ha comptat amb la participació d'associacions com l'Institut de Drets Humans de Catalunya, Nov Act, Irídia, Fundació pau i Òmnium i amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona i ha servit a la ciutadania per posar en comú que va significar l'1 d'octubre. La roda de premsa conjunta d'aquest matí també ha servit per conjurar-se per seguir fent actes conjunts i per generar amplis consensos a favor de l'autodeterminació i contra la repressió.