La conversa amb el rei Felip VI ha quedat en un segon pla. Després de l’audiència al Palau de la Zarzuela aquest dimecres al matí, Jaume Asens volia dirigir un missatge a ERC i JxCat: s’han d’abstenir en la investidura de Pedro Sánchez i com més aviat millor. El líder dels comuns al Congrés dels Diputats ha recordat a l’independentisme que “no tenen una alternativa millor” i ha advertit que el temps juga en contra perquè “ens acosta al precipici de Vox”. Per això ha demanat més reunions si fan falta i fins i tot deixar punts de desacord per més endavant. El “tenim pressa” ha canviat de bàndol.

En una roda de premsa des del Congrés, Jaume Asens ha alertat que “el temps juga en contra nostre” i que “és temps que guanya la dreta i l'extrema dreta” i els “enemics del govern” per reorganitzar-se. Davant d’això, ha instat les dues principals formacions independentistes a abandonar “la seva competició descarnada, que ens acosta al precipici de Vox”.

Apel·lant a una “majoria progressista i plurinacional”, el dirigent dels comuns ha subratllat que “una abstenció no és un suport” i que aquest projecte de govern de coalició és l’únic disposat a establir una taula de diàleg, sense entrar en la fórmula. “Catalunya necessita un govern que no sigui una paret”, ha sostingut. “Perquè hi hagi una mesa de diàleg és imprescindible que hi hagi govern”, ha reiterat en aquesta línia.

En aquest context, Jaume Asens ha assegurat que l’acord entre els socialistes i els republicans “no ha de ser definitiu”, sinó que “pot estar obert en certs punts que encara no desperten la confiança dels dos partits”. Ha insistit que “el primer és tenir govern”, i si pot ser abans de Nadal.

També prefereix “l’estil Tardà”

Preguntat sobre les declaracions de Pablo Iglesias contraposant Joan Tardà amb Gabriel Rufián, el dirigent dels comuns ha admès que “el perfil de Rufián és més desconcertant”. Ha valorat de Joan Tardà que “és una persona que està en posicionaments que si s’haguessin imposat ja tindríem un acord tancat".

El segon grau “allunya”

Asens ha evitat valorar el segon grau per als presos polítics, malgrat que ha defensat que “per a la normalització de la situació política l’escenari ideal és la ràpida recuperació de la llibertat dels presos”. El segon grau, ha lamentat, “ens allunya” d’aquest escenari. Ha desitjat que puguin rebre permisos per anar sortint de la presó.