El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anomenat a Nadia Calviño vicepresidenta primera del govern de coalició espanyol. Calviño, Ministra d'Assumptes Econòmics, ascendeix de vicepresidenta segona a vicepresidenta primera en substitució de la Ministra de Presidència, Carmen Calvo.

Propulsora de la recuperació econòmica

L'ascens imparable de Calviño va començar amb la creació de l'actual executiu espanyol, on Sánchez va atorgar-li la vicepresidència tercera, un càrrec desconegut fins llavors. Després de la dimissió de l’exlíder de Podemos, Pablo Iglesias, Calviño va ocupar el lloc que deixava bacant Iglesias, la vicepresidència segona. Ara ha tornat a gaudir d'un altre ascens per convertir-se en la mà dreta de Sánchez. El nomenament de Calviño certifica la importància que Sánchez vol donar a la recuperació econòmica i la gestió dels fons europeus. A més, des de Brussel·les és considerada com una garantia d'èxit per aconseguir el pla de recuperació.

La nova vicepresidenta primera haurà de treballar per apuntalar la recuperació econòmica i capitanejar la gestió del Pla de Recuperació i Transformació i Resiliència amb el paquet de reformes i inversions que pretén impulsa Espanya per canalitzar els 140.000 milions de fons europeus de reconstrucció que es rebran fins a 2026.

La vicepresidenta tercera y ministra de Asuntos Económicos y Transformación Digital, Nadia Calviño. Foto: EfeNadia Calviño. - EFE

Un clar missatge a Podemos

Calviño és la nova vicepresidenta primera del govern espanyol i la nova persona de confiança de Sánchez, un missatge que el president espanyol envia a Unidas Podemos i que podria esquerdar encara més les relacions entre els dos partits que formen l'executiu, PSOE i Unidas Podemos. Les discrepàncies que Calviño manté amb la formació lila, i sobretot amb la vicepresidenta segona Yolanda Díaz, són molt fortes. Unidas Podemos vol derogar la reforma laboral i apujar el salari mínim interprofessional. En canvi, per Nadia Calviño la prioritat és crear ocupació i asseure la recuperació econòmica, cosa que xoca frontalment amb la derogació de la reforma laboral.

La vicepresidenta tercera del Congrés dels Diputats i diputada d'Unidas Podemos, Gloria Elizo, s'ha pronunciat sobre el ball de cadires de l'executiu espanyol i ha posat èmfasis en l'ascens de Nadia Calviño i la continuïtat del ministre de l'interior, Fernando Grande-Marlaska, "només és la trista constatació de la dolorosa debilitat de Podemos en el Govern". "I de postres, la valentia del ministre Juan Carlos Camps (Justícia) té de recompensa la seva sortida del Govern", ha apuntat a Twitter.

Elizo TUIT

Tuit de Gloria Elizo

Imatge principal: Nadia Calviño. Europa Press