El jutjat d’instrucció número 3 de Reus ha arxivat la causa contra Jordi Perelló, el mecànic de Reus que es va negar a reparar el cotxe d’una agent de la policia espanyola a final de gener del 2018. En l’auto, el jutge esmenta la resolució del TSJC del juny de l’any passat que concloïa que aquest tipus delictiu només protegeix els col·lectius vulnerables i no els cossos policials. En aquest cas concret, el magistrat justifica que, “amb independència de la intolerància i la hostilitat” del mecànic contra la policia, “no hi ha elements que permetin incloure les seves manifestacions en les característiques pròpies del delicte d’odi”. A més, subratlla que les expressions no han tingut cap repercussió pel que fa a la incitació, un element necessari d’aquest tipus delictiu.

Segons l’auto, quan l’agent va acudir al taller el 31 d’octubre del 2018, Perelló va dir-li que des de l’1 d’octubre no treballava amb la policia espanyola ni amb la Guàrdia Civil, perquè els considerava “uns opressors i els responsables del què està passant”. La resolució indica que el mecànic hauria dit a l’agent que es busqués un altre taller perquè ell no treballava amb “maltractadors”, que no l’atendria perquè era agent de la policia espanyola i perquè ell podia atendre els clients que volgués. Perelló també hauria dit a la dona que, tot i ser “una bona persona”, no li repararia el vehicle “pel que va passar l’1 d’octubre”. 

Poc després, la parella de l’agent, que és mosso d’esquadra, l’hauria amenaçat per telèfon i en persona, segons va relatar el mecànic. Finalment, dues patrulles de la policia catalana es van personar al taller. Posteriorment, els mossos el van citar perquè comparegués l’endemà a comissaria acusat d’un presumpte delicte d’incitació a l’odi, després que els afectats denunciessin els fets. El mecànic hi va acudir assistit per un advocat i es va acollir al seu dret de no declarar. Perelló va comparèixer com a investigat als jutjats el 7 de febrer del 2018, tot just la setmana següent, i només va respondre les preguntes del seu advocat. 

En l’auto, el jutge assenyala que, des del dia dels fets, l’investigat va fer “un autèntic pelegrinatge per diferents mitjans de comunicació, en els quals va ratificar tot el què havia manifestat davant l’agent denunciant”. Referint-se a la resolució del TSJC, el magistrat insisteix que “qualsevol col·lectiu o grup social de persones no pot ser víctima del delicte de l’article 510 del Codi Penal que, per la seva pròpia definició típica, només pot referir-se a aquells que puguin considerar-se vulnerables i s’identifiquin com a tals per raó d’alguna condició personal o social”. En aquest cas, considera que el discurs d’odi o l’hostilitat contra agents de l’autoritat no es pot sancionar conforme a aquest delicte. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat