Un jutge de Madrid ha arxivat la investigació oberta per una possible "filtració massiva" del sumari dels CDR en entendre que quan es va publicar per primera vegada ja s'havia aixecat el secret d'aquest sumari i estava a l'abast de les parts personades, de manera que no hi ha delicte de revelació de secrets.

El jutge del jutjat d'Instrucció número 41 de Madrid Adolfo Carretero creu que de la investigació duta a terme "queda clar" que cap funcionari judicial o policial va filtrar les actuacions a la premsa, sinó que un funcionari en va donar trasllat a les parts personades en la causa, segons l'acte a què ha tingut accés Efe. Entre aquestes parts estan les defenses, la Fiscalia i les acusacions populars que exerceixen Vox, l'associació de víctimes Dignitat i Justícia i l'associació de víctimes de Catalunya Acvot.

El jutge té en compte que les actuacions ja no eren secretes, que "un nombre indeterminat de persones" va tenir accés al sumari i que la periodista que el va publicar per primera vegada a La Vanguardia no va facilitar la identitat de la seva font acollint-se al seu dret constitucional.

"Ja no hi havia secret de sumari"

També recorda que quan aquesta periodista va publicar per primera vegada dades del sumari va ser el 8 de novembre i el jutge de l'Audiència Nacional que porta el cas havia aixecat el secret sumarial el 21 d'octubre. I conclou que seguir endavant amb les indagacions l'endinsaria en una "investigació prospectiva sense dades objectives per a la mateixa que podria vulnerar els drets fonamentals de persones totalment innocents i alienes a la filtració".

El jutge recorda en la seva interlocutòria que fins i tot els gabinets de premsa dels tribunals distribueixen "amb les degudes garanties" resolucions judicials de caràcter reservat, que no secret, com és el cas si tenen prou "importància pública".

Aquest cas va motivar inicialment la imputació de diversos periodistes de vuit mitjans de comunicació per un presumpte delicte de revelació de secrets, però la Fiscalia va recórrer i el jutge Juan Carlos Peinado va reconsiderar la seva decisió i va suspendre aquestes imputacions.

La causa va tenir el seu origen en la denúncia presentada a l'Audiència Nacional per les defenses dels presumptes membres d'una ala radical dels Comitès de Defensa de la República (CDR), investigats per terrorisme, que sol·licitaven que s'indagués la "filtració massiva" del sumari.