El titular del jutjat d'instrucció número 41 de Madrid ha citat com a investigats a 12 periodistes per les filtracions del sumari dels set CDR empresonats en l'Operació Judes, segons ha avançat aquest dimecres l'ABC.

El jutge investiga els periodistes per un delicte de revelació de secrets després que Alerta Solidària, l'organització que coordina les defenses dels detinguts, demanés que s'obrís una investigació sobre les filtracions del sumari.

En aquest cas hi ha implicats fins a un total de vuit mitjans: El Mundo, El País, ABC, El Confidencial, La Vanguardia, El Español, la Cadena Ser i RTVE.

En les interlocutòries filtrades a aquests mitjans es revelava, entre altres dades, que els investigats van celebrar una "reunió secreta in itinere" el 15 de setembre de 2018 amb la germana del president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, que tenia per objectiu de "lliurar documentació sensible i establir comunicacions segures" entre aquest i l'actual president, Quim Torra.

En les esmentades resolucions també es detallava que "en la instrucció consten converses telefòniques en les quals es parla de l'existència d'un pla de conspiració contra les institucions de l'Estat, que consistiria en l'assalt i posterior ocupació del Parlament de Catalunya el precintat dia 'D,' amb la finalitat última de subvertir l'ordre constitucional".

Els advocats dels CDR van denunciar que les filtracions havien suposat vulneracions del dret de defensa pels detinguts i que filtrar informació que està sota secret de sumari és "delicte". Alerta Solidària també va apuntar que es podria haver comès un delicte contra l'administració pública, ja que les filtracions procedien de la Guàrdia Civil i, per tant, de funcionaris.

El delicte de revelació de secrets pot suposar des d'una multa de 12 a 18 mesos i inhabilitació per exercir un lloc de feina públic d'un a tres anys fins a penes de presó d'entre un a tres anys si hi ha hagut un perjudici greu a la causa pública o a un tercer.