Un jutge de Girona ha arxivat la denúncia que el president de la Generalitat, Quim Torra, va presentar contra la policia espanyola per la detenció de 16 activistes que van ocupar les vies de l'AVE, en entendre que va practicar els arrestos "en l'exercici de les seves competències i en comunicació" amb el jutjat.

En un acte, al que ha tingut accés Efe, el jutjat d'instrucció número 2 de Girona acorda el sobreseïment definitiu de la causa oberta arran de la denúncia de Torra, que acusava els agents de detenció il·legal i usurpació de funcions per arrestar a 16 activistes, entre ells dos alcaldes de la CUP, per l'ocupació de les vies de l'AVE a Girona en una protesta convocada pels CDR en l'aniversari de l'1-O.

En la seva denúncia, Torra, el nebot del qual figurava entre els detinguts per l'ocupació de les vies de l'AVE, sostenia que els arrestos eren il·legals perquè no havien estat autoritzats pel jutge instructor, per la qual cosa demanava la imputació dels responsables de la policia espanyola que els havien ordenat.

El jutjat de Girona ha arxivat la denúncia, després de més de dos mesos d'indagacions i després que el jutjat d'instrucció número 4 de la ciutat, que investiga l'ocupació de les vies de l'AVE el mes d'octubre passat, hagi pres declaració com imputades a 21 persones, entre elles els detinguts.

En el seu acte, el jutge avala la legalitat de les detencions perquè la policia espanyola les va dur a terme "en exercici de les seves competències i en comunicació amb el jutjat de que instruïa la causa", després que en la investigació que van obrir en el seu moment els Mossos d'Esquadra no aconseguissin identificar a "cap dels interventors" en l'ocupació de les vies.

Segons detalla l'acte, el titular del jutjat d'instrucció número 4 de Girona va obrir diligències per investigar l'ocupació de les vies, arran d'un atestat que els Mossos d'Esquadra el van presentar el 27 d'octubre del 2018, però dies després va arxivar provisionalment les diligències perquè la policia catalana no va identificar "a cap dels interventors en tals fets".

En el marc de les seves "competències", prossegueix el jutge, la policia espanyola va obrir posteriorment unes diligències, el 16 de novembre, amb la finalitat d'investigar l'ocupació de les vies "i en ordre d'aclarir el succeït i identificar els presumptes responsables".

"En comunicació amb el jutjat d'instrucció número 4", que tenia una causa oberta sobre els fets, la policia espanyola va aconseguir, "a través de les gravacions, identificar als presumptes responsables dels fets denunciats", entre els quals es troben els 16 detinguts, afegeix l'acte.

Les detencions dels activistes, de les que el jutge va ser informat, es van dur a terme el mes de gener passat, a iniciativa de la policia nacional, quan la causa havia estat arxivada provisionalment per manca d'autor conegut, la qual cosa no impedeix als investigadors practicar arrestos si identifiquen els sospitosos.