Un jutge de Saragossa ha arxivat la causa per les amenaces contra el president Carles Puigdemont sobre un tanc. Segons ha avançat Rac1, el jutge considera que les amenaces sobre el vehicle militar “són una farsa sense cap valor intimidatori”.

En un vídeo difós a les xarxes socials el passat desembre, un un home dins un tanc de l'exèrcit espanyol en marxa amenaçava el president català. "Anem a fer-li una sorpresa a Puigdemont", deia el noi que gravava el vídeo, enfocant el canó del tanc.  "Setanta tones de pur amor i pura democràcia", es burlava.

 

A més, en el vídeo, l'home també amenaçava el líder de Podemos, Pablo Iglesias: "Coletas, el següent ets tu, cabró. Arriba España!".

El titular del jutjat d'instrucció número 7 de Saragossa desestima la denúncia presentada per Puigdemont per delictes d'amenaces i odi. El jutge considera que les suposades amenaces són una farsa sense cap valor intimidatori; i que no hi ha cap indici que volguessin fer arribar el missatge directament al president.

To mordaç i festiu

El jutge considera a la seva interlocutòria que el vídeo és penalment irrellevant, que té un to mordaç i festiu perquè els denunciants es reien d'un “polític fugisser” i també de si mateixos.

Per justificar-ho utilitza el cas dels trabucaries de Cardedeu. "Titllar d'amenaça el que van dir els denunciats seria com dir que els trabucaires d'un poble català que a l'agost del 2014 van apuntar al pis d'un regidor no independentista i van disparar al pòlvora però sense projectils cap a casa seva van amenaçar-lo quan el cert és que la denuncia presentada pel regidor va ser arxivada".

Acusacions a Puigdemont

El jutge aprofita el seu escrit per fer consideracions sobre la situació política a Catalunya i arriba a acusar Puigdemont d'haver abandonat el seus companys de govern. "Després d'un procés amb cosbntan al·lusions a l'èpica, la gesta, a la dignitat, a la unió de tots els independentistes davant un suposat adversari construit amb constants distorsions històriques, culturals i socials, el promotor de l'impuls final es va convertir en un pròfug deixant amb la seva acció als seus mes directes col·laboradors a les portes de la presó".

I insisteix en la marxa del president a l'exili. "Abans que altres dirigents independentistes anessin a declarar en una causa per rebel·lió [...] Carles Puigdemont va fugir d'Espanya, amagat al maleter d'un cotxe deixant els seus companys abans de la seva declaració judicial com a investigats amb l'evidència del risc de fuga, que podria apreciar el jutge a efectes d'un possible mesura cautelar personal"

Insisteix a qualificar de pròfug el president Puigdemont. "Després d'un procés amb constants al·lusions a l'èpica, la gesta, a la dignitat, a la unió de tots els independentistes davant un suposat adversari construit amb constants distorsions històriques, culturals i socials, el promotor de l'impuls final es va convertir en un pròfug deixant amb la seva acció als seus mes directes col·laboradors a les portes de la presó".

 

 

Un informe policial del mes de març ja desestimava que els fets es poguessin considerar delicte i culpabilitzava el president de les amenaces, a que aquestes s'haurien proferit “en un context prèviament creat per la persona destinatària del seu sarcasme”, és a dir, el propi Puigdemont. L'informe considerava que es tractava només de  “chanza y burla”.