La jutgessa Concepción Pérez, del jutjat d'instrucció 26 de Madrid, ha arxivat la investigació sobre el linxament a un ninot que representava Pedro Sánchez durant la protesta organitzada la nit de Cap d'Any davant la seu del PSOE a Madrid, al carrer Ferraz. "Potser no està ben vist des d'un punt de vista cívic, i el llenguatge sigui vulgar i groller, i evidentment, podrien ser censurables des d'aquesta perspectiva, però la manca d'educació no és delicte. Pot ser desagradable per a l'al·ludit o els seus partidaris, però no és delicte", ha assegurat la magistrada en la interlocutòria, que el PSOE ja ha anunciat que recorrerà. A més, ha rebutjat considerar aquest acte un delicte d'odi perquè això seria "perjudicial per al pluralisme, la tolerància i l'esperit que sustenta una societat democràtica", com, a parer seu, és l'espanyola. 

La magistrada ha argumentat que les expressions abocades aquell dia no constitueixen incitació a l'odi ni al president del govern espanyol ni al PSOE, i per tant "no han de ser perseguides" per la Justícia. En aquest sentit, ha apuntat que "perseguir missatges d'odi està justificat quan estan motivats per qüestions racials, xenòfobes o antisemites, però no quan són dirigits contra una institució subjecta a la crítica política, com és el poder executiu".

Així, ha reflexionat sobre la llibertat d'expressió i ha defensat que "no es pot entendre que qualsevol persona que fa una crítica a tercers hagi de ser perseguit penalment". Ha valorat com a "lògic" que "aquells que discrepen amb un partit polític puguin expressar el seu descontentament de diverses formes, com ara agrupar-se davant la seu del partit i fer servir expressions despectives". A més, ha afirmat que "es desconeix la ideologia" dels concentrats el 31 de desembre a Ferraz, que ha assegurat que no estan "vinculats amb cap grup".  

La jutgessa assegura que el ninot no s'assembla a Pedro Sánchez

Pérez ha descartat que la concentració a Ferraz fos violenta, i, en canvi, l'ha emmarcat en un ambient "festiu", recordant que es va produir la nit de Cap d'Any, i que probablement els assistents havien consumit "begudes alcohòliques". A més, ha afirmat que el ninot colpejat no s'assemblava a Pedro Sánchez.  "L'acte més violent realitzat pels assistents va ser copejar una pinyata o ninot de cartó que representa una figura amb aparença d'home cellajunt, amb orelles prominents i nas llarg. En cap cas la seva aparença reprodueix la imatge del president del govern", ha asseverat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!