El jutjat d'Instrucció 2 de la Seu d'Urgell ha arxivat la causa contra l'exalcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, la tercera tinent d'alcalde, Mireia Font, l'expresident del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro, així com de vuit persones més pels suposats delictes contra l'administració pública, prevaricació, malversació, frau contractual i negociació prohibida als funcionaris. L'arxivament ha arribat 5 anys després de la instrucció per "manca de fets delictius", segons han detallat els tres principals acusats, que estaven convençuts de la "motivació política" de la denúncia anònima que va provocar la investigació i l'entrada de la Guàrdia Civil a l'Ajuntament de la Seu i al Consell de l'Alt Urgell, el 29 de març del 2019. 

"Intenció política" a la denúncia

Els fets de la investigació es van originar una setmana abans de la celebració del referèndum de l'1 d'octubre de 2017, quan una o diverses persones van presentar una denúncia anònima a anticorrupció. Albert Batalla, Mireia Font i Jesús Fierro han anunciat l'arxivament de la causa davant el consistori, i s'han mostrat convençuts que "darrere de tot plegat hi havia una clara intenció política". Tots tres han defensat que ha quedat provat que els delictes dels quals se'ls acusava eren inexistents tal "com ja vam assegurar al principi de tot el procés". En aquest sentit, han instat les persones que van interposar la denúncia a "donar la cara públicament i demanar perdó". 

 

 

Tant amb la resolució judicial ferma d'aquest dimecres, com amb l'arxivament l'any 2020, les dues causes separades del cas, es demostra que "malgrat cinc anys d'espera amb quatre pròrrogues del termini per la investigació i quatre jutges diferents, unes acusacions tan greus i una investigació de 4.196 folis, l'actuació com a càrrecs públics ha estat honesta i transparent", han relatat els denunciats. L'origen de la causa és una denúncia anònima i una posterior querella a la Fiscalia que va donar lloc a l'entrada de la policia espanyola tant a l'ajuntament com al consell de l'Alt Urgell, fa just 5 anys.

La peça separada, que va ser arxivada el 2020, feia referència a possibles delictes en la construcció d'habitatges a la Baixada del Molí, a la venda per part de l'Ajuntament de 14 metres quadrats de parcel·la sobrera en aquell indret, i a diverses tramitacions administratives. Fa 4 anys la conclusió del jutge era clara: "no concorre cap element que ens porti a afirmar la presència de delictes". Per aquest motiu "s'acorda el sobreseïment lliure de la causa a favor de tots els investigats".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!