El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha arxivat la causa que investigava a la diputada de Vox al Parlament Mónica Lora per un presumpte delicte d'odi. El tribunal considera que no hi ha "indicis suficients" que cometés el delicte.

Lora estava encausada per un discurs que va fer a Mataró el 2019, abans de ser diputada, i per publicar en xarxes socials "comentaris de contingut discriminatori i atemptatori contra la dignitat del denunciant" que feien referència a la nacionalitat de sospitosos causants de delictes i incidents al municipi. 

foto 3762283

Cap indici

Els jutges, després de veure l'enregistrament del discurs, creuen que no conté "el més mínim indici de la comissió d'un delicte d'odi", i tampoc considera que ho fes en les publicacions en xarxes socials sobre incidents i delictes a Mataró, en els quals assenyalava la nacionalitat dels sospitosos.

El tribunal veu en els comentaris un "biaix ideològic, que, a partir d'unes certes dades aïllades utilitzades per a valorar els beneficis o perjudicis socials i econòmics de la migració il·legal en el seu conjunt, pretén associar la inseguretat ciutadana" a la immigració, però descarten que encoratgi a una actitud violenta contra ells i incorri en un delicte d'odi. 

"Primer els de casa"

Va ser l'any 2019 quan el jutjat d’instrucció número 3 de Reus ja va obrir el 2019 judici oral contra Lora, un dels homes forts del partit; Joan Garriga Domènech i Mónica Lora i onze dirigents de Plataforma per Catalunya per la campanya que van promoure durant les municipals del 2011 sota el lema “primer els de casa”. 

En aquesta asseguraven que els immigrants acaparaven les subvencions públiques. La fiscalia, el gener del 2020, va traslladar a l’instructor que no veia delicte en la seva actuació, mentre que l’acusació particular, exercida per l’associació que defensa els drets dels immigrants Watani, demanava quatre anys de presó per a ells.

Prop de la Generalitat 

Exregidora a l’Ajuntament de Mataró per Plataforma per Catalunya (PxC), va començar a militar a Vox fins a perfilar-se com a possible candidata de la formació d’ultradreta a la Generalitat de Catalunya a finals de 2019, tot i que va presentar-se a les anteriors eleccions municipals a Mataró per Vox, no va treure’n representació.

Altres imputats 

Aquest cas se sumava als múltiples imputats de la cúpula de Vox per delicte d'odi. Parlem de personatges com Ignacio Mulleras, exregidor de PxC a Olot, molt pròxim al candidat de la formació verda per Girona, Alberto Tarradas Paneque.

També s'assenyalava a David Parada Pérez, un dels homes forts de Vox a Catalunya, així com Joan Garriga Domènech, cosí d’Ignacio Garriga, cap de llista a Catalunya a les eleccions del 28-A.

Es tracta, en definitiva, d’antics càrrecs de Plataforma per Catalunya que van entrar recentment a Vox i es van fer amb el control dels comitès executius provincials de Vox a Barcelona, Girona i part de Tarragona. 

Imatge principal: la diputada de Vox, Mónica Lora / Mónica Lora