La Fiscalia ha arxivat la seva investigació a l'extinent d'alcalde de CDC Joaquim Forn i a quatre tècnics municipals de Barcelona per haver pagat el lloguer del "banc expropiat" okupat de Gràcia, malgrat retreure-li que donés cobertura a una situació "il·legal, quan no delictiva".

En un escrit, la Fiscalia de Barcelona descarta responsabilitats penals en el pagament del lloguer del local okupat del barri barceloní de Gràcia, que l'Ajuntament va sufragar durant prop d'un any, però aprecia múltiples "irregularitats" i "incongruències" en l'expedient municipal per a la contractació de l'immoble.

El ministeri públic va obrir l'any passat la seva investigació quan, després de diversos dies de disturbis pel desallotjament de l'anomenat "banc expropiat", va transcendir que el consistori, quan era governat per Xavier Trias, havia pagat 65.500 euros pel lloguer del local okupat al llarg d'un any.

Després de mesos d'investigació, el ministeri públic ha conclòs que els responsables municipals no van incórrer en un delicte de prevaricació per pagar el lloguer dels okupes, atès que, pel principi d'autonomia local, les corporacions locals "tenen un marge d'iniciativa per afrontar (i per tant finançar) serveis atípics, expressament contemplats a la llei però tampoc exclosos, que redundin en benefici de la comunitat veïnal".

"És justament el pluralisme en la concepció del que redunda en benefici o no d'una comunitat el que pertany a l'àmbit d'allò polític i que només políticament ha de ser dilucidat", afegeix el ministeri públic en el seu escrit.

No hi ha malversació

La Fiscalia descarta també el delicte de malversació en el pagament de l'arrendament del "banc expropiat", perquè el destí d'aquells diners "no es pot considerar realitzat en benefici privat".

Això no obstant, el ministeri públic adverteix que en pagar el lloguer del local okupat l'Ajuntament no només "va proporcionar cobertura a una situació manifestament il·legal" sinó que, a més, les raons i motivacions que es van esgrimir per documentar l'esmentada decisió "no van ser adequadament plasmades en l'expedient", que segons la Fiscalia peca de "nombroses i flagrants irregularitats".

Segons l'opinió del ministeri públic, el pagament del lloguer del banc expropiat ocultava "una decisió política sense precedents, tributària de les més contundent de les censures", ja que va donar empara a un comportament "clarament il·legal, quan no delictiu, d'un grup indeterminat de persones legitimant, almenys temporalment, el seu dret de possessió sobre el local (...)".

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va censurar el pagament del lloguer de la finca per part del seu predecessor perquè al seu parer suposava una "mala utilització dels diners públics" i va criticar que l'equip de Trias ho fes "d'amagat".