L'expresident català Artur Mas, que el pròxim febrer deixarà d'estar inhabilitat, ha mantingut l'interrogant sobre si es tornaria a presentar com a candidat, encara que preferiria que una altra persona de la seva formació fes el pas.

En una entrevista a TVE, Mas ha recordat aquest dijous que, legalment, no pot ser candidat electoral fins el mes de febrer vinent, per la condemna d'inhabilitació en el judici del 9N.

Així que "des del punt de vista legal, podré a partir del febrer; des d'un punt de vista polític, no ho sé; i des d'un punt vista personal, seria que no", ha afirmat Mas en ser preguntat per si repetiria de candidat.

L'expresident català ha afegit, en aquest sentit, que "políticament, hi ha un interrogant", però no en canvi des del vessant personal, el que vol dir, ha subratllat, que "no tinc moltes ganes de" ser candidat.

En qualsevol cas, ha justificat aquest interrogant per "sentit del deure i de la responsabilitat", una cosa que, "segons com estiguin les coses al febrer-març, em pesés més o menys", ha afirmat.

No obstant això, ha assegurat que el seu desig és que l'espai de JxCat i PDeCAT "ni es plantegi" la situació que ell pugui ser candidat perquè ja hi hagi "una altra persona que pugui assumir el lideratge".

L'exlíder convergent ha admès que té "algun nom al cap" sobre qui podria ser un bon candidat o candidata, però s'ha negat a revelar-lo al·legant que no li correspon decidir sobre aquesta qüestió. En aquest sentit, ha subratllat que en aquests moments el "referent" de JxCat és el president a l'exili Carles Puigdemont i ell és "qui ha d'orientar les decisions".

Sobre la reordenació de l'espai postconvergent, ha assegurat que ell i Puigdemont estan d'acord que hi hagi una única formació amb el nom de JxCat, pel que creu que el PDeCAT haurà "d'integrar-se en un partit de base més àmplia".

L'endemà de la Diada, Mas ha tret ferro al descens de la participació en la manifestació, segons les xifres de la Guàrdia Urbana, perquè el "que crida l'atenció" és que el sobiranisme encadena ja vuit anys mobilitzant una quantitat "ingent" de persones, ha esgrimit.

També ha condemnat l'agressió a un equip de TVE davant el Parlament per part de "petits grupuscles que van a la bronca" i que ha desvinculat de la mobilització "pacífica" organitzada per l'ANC.