Després de passar per Oxford i Harvard, l'expresident de la Generalitat Artur Mas ha trepitjat ara Boston, on aquesta nit ha recordat en una entrevista conjunta de la BBC i la ràdio pública dels Estats Units (NPR) al programa The World que "fins i tot la gent que votaria 'no' a la independència està reclamant celebrar un referèndum".

Mas ha insistit a dialogar amb l'Estat, malgrat "l'oposició del govern espanyol és molt forta", però encara que els de Mariano Rajoy continuïn mantenint la seva negativa, ha tornat a deixar clar que el referèndum es farà sí o sí i, en cas que guanyi el 'sí', l'expresident ha enviat un missatge al govern espanyol reiterant-se en la idea que "estarem absolutament disposats a seure en una taula i negociar-ho tot amb Madrid i Brussel·les per ser un estat dins de la Unió Europea".

El paraigua de la UE

L'objectiu de dialogar, i també de negociar, té com a finalitat que "això sigui una operació win-win  per a tothom i ningú hi surti perjudicat", ha subratllat Mas, al mateix temps que ha explicat que si Catalunya fos independent passaria a ser "com Dinamarca o Àustria, països petits dins la UE" i ha assegurat que, precisament per això, "el moviment sobiranista sorgeix de l’arrel de la gent que aspira a construir un nou estat d’Europa".

I, justament per això, ha deixat anar que tot i que "tenim un paraigua anomenat Espanya, encara en tenim un de més gran anomenat UE" i que "no és una manera d'aïllar-nos, sinó de ser independents dins la Unió".

Però l'expresident no s'ha volgut avançar assegurant que "no sabem si Catalunya serà independent" i subratllant que, precisament per això, "volem preguntar-ho a la ciutadania". "És el que els catalans volen", ha emfatitzat. Això sí. Preguntat per si creu que finalment Catalunya es convertirà en una nació ha afirmat que "sí, perquè la majoria de la gent que està involucrada en el procés [...], i les negatives de l'Estat, estan canviant la mentalitat dels catalans", tot i que ha recordat que "això no és la meva decisió, sinó la decisió de la gent".

Ho tornaria a fer

La primera pregunta, però, que va fer-li l'entrevistador, Marco Werman, ha versat sobre el judici pel 9-N i Mas s'ha reiterat en la seva declaració al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC): "Ho tornaria a fer", ha volgut deixar clar, i ha recordat que, tot i que la consulta no era vinculant, l'Estat "va fer tot el que va poder per evitar que els catalans votessim".

La quantitat de persones que van acompanyar l'expresident i les exconselleres a les portes del TSJC també han captat l'atenció de l'entrevistador, que ha volgut saber què feia tanta gent allà i Mas ha destacat que "el missatge principal que la gent volia transmetre era 'president Mas, no estàs sol' i si lluites per l'autodeterminació i el dret a decidir, pel futur polític, no estaràs sol".

"Com és ser el president d'una regió semiautònoma?", li ha preguntat també, i Mas li ha reblat que, de fet, ell se sentia el president d'una "nació que es va fundar fa mil anys i té la seva identitat, cultura...".

Estimar-nos més

Entre riures i complicitats, Mas ha enviat un missatge a l'Estat emplaçant-los a "estimar-nos més si ens volen mantenir dins d'Espanya" i ha filat més prim assegurant que no es tracta de la gent, sinó "d'algunes institucions que haurien d'entendre que la cultura de Catalunya, la identitat, la llengua ens converteix en una nació que té dret a decidir com a tots els llocs del món".

Tanmateix, però, ha destacat que "quan tens aquest sentiment que no ets respectat, no ets estimat... llavors has de provar-ho a la teva manera" perquè, ara, l'objectiu "no és trencar la llei, sinó permetre que els catalans votin i això és el que farem aquest any".

Per tot plegat, Mas ha insistit diverses vegades en què "el referèndum es farà".