Artur Mas ha defensat aquest dilluns que Junts i ERC pactin "un mínim d'estratègia conjunta" per negociar a Madrid, encara que ha admès que no confia "massa" en un acord entre els dos partits, tenint en compte els precedents. Així s'ha posicionat l'expresident de la Generalitat en una entrevista a Onda Cero, on ha apuntat que les formacions independentistes tenen "la paella pel mànec" pel que fa a una possible investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez. En aquesta línia, Mas ha assenyalat la "paradoxa" que suposa la pèrdua de suport a l'independentisme al Congrés dels Diputats i el fet que, en canvi, Sánchez els necessiti per formar de nou un govern de coalició.

🔴 Resultats Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Possibles pactes: qui podrà governar?

📍 Els resultats de les eleccions generals 2023 carrer a carrer: què han votat els teus veïns? | MAPA


És precisament per aquesta necessitat de pactar del PSOE que l'expresident ha recomanat als dos partits marcar una estratègia de mínims per saber fins a on poden arribar. A banda, també ha aconsellat a Junts tenir "paciència" en cas de voler negociar amb els socialistes perquè, a parer seu, el partit de Laura Borràs i Jordi Turull no ha de "tenir pressa" per arribar a un acord amb PSOE i Sumar. Així mateix, Mas ha apuntat que la millor opció pot ser esperar que Pedro Sánchez mantingui converses amb la resta de formacions necessàries per tirar endavant la investidura. "Un cop acabi aquesta negociació, aleshores potser Junts es pot plantejar una cosa o una altra", ha assegurat.

Tanmateix, l'expresident de la Generalitat ha reconegut que l'escenari després de la nit electoral d'aquest 23 de juliol és complex i que "el més probable a hores d'ara" és repetir la cita electoral. Una opció que, segons Mas, no és la "més recomanable". De fet, ha assegurat que després de veure que PP i Vox "no sumaven" va anar a dormir "tranquil" perquè considera que aquesta unió de les dretes espanyoles al capdavant d'un govern estatal hauria estat perjudicial per Catalunya.

Junts, sobre la investidura de Pedro Sánchez

Per la seva part, el portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, també ha defensat que és el moment de "refer la unitat independentista" després d'una reunió de l'executiva del partit. Així, ha apel·lat tant Esquerra com la CUP i les entitats independentistes per fer un "espai comú d'unitat estratègica, front comú a Madrid i que l'acció a dur a terme a l'Estat versi sobre l'autodeterminació i l'amnistia". En aquest sentit, Rius ha afirmat que el partit ha "pres nota" de l'abstenció que es va produir aquest 23-J a Catalunya i ha reiterat la importància de tornar a sumar forces dins l'independentisme.