La plataforma Artistes de la República ha denunciat, a través d'un manifest, "l'onada repressiva i ideològica" que, segons ells, està protagonitzant el govern espanyol "davant qualsevol mostra de llibertat d'expressió que expressa un mínim caràcter dissident". L'entitat que aglutina uns 400 creadors d'arreu del territori ha denunciat casos com la condemna del raper Valtonyc, la petició de presó per a Pablo Hasél, la censura de Santiago Sierra a la Fira Arco, el segrest del llibre 'Fariña', el cas de la tuitera Cassandra Vera o l'ingrés a presó del tuiter Alfredo Remírez, entre altres. Segons Artistes de la República, aquests només són alguns dels exemples d'un "procés de feixistització de les estructures de l'Estat".

Marc Sellarès, un dels impulsors d'Artistes de la República, ha dit en declaracions a l'ACN que com a creadors no poden "estar de braços plegats veient com es trepitgen les normes més bàsiques dels drets humans". "Estan retrocedint 40 anys enrere fent el que els dona la gana", ha lamentat Sellarès tot subratllant que com a creadors han de ser "els primers a sortir al carrer i aturar aquestes barbaritats que estan fent".

Presos polítics

L'entitat ha criticat que a la "retallada total de llibertats, s'han de sumar la resta de presos polítics de l'Estat". "Una total persecució que contrasta notòriament amb la impunitat que els grups de feixistes organitzats tenen per agredir i atacar sense que això impliqui cap entrada en presó preventiva ni cap condemna", ha reflexionat el col·lectiu a través d'un manifest. Per això, ha subratllat que es mantindran actius per defensar els seus "drets primordials".

Artistes de la República va néixer fa poc més d'un mes i mig amb la voluntat de "treballar com un col·lectiu de professionals de totes les disciplines del món de la creació per poder fer front a la repressió de l'Estat amb la imaginació, que és una eina molt potent, i per ajudar a consolidar la república catalana".