El diari The New York Times ha publicat un article avui en la seva edició en espanyol que reclama que la monarquia espanyola se sotmeti a un referèndum. El diari, que posa sobre la taula que ja s'estan convocant referèndums sobre aquesta qüestió a les universitats espanyoles, considera que Felip VI hauria d'acceptar l'envit.

Segons l'article, de l'escriptor i exdirector d'El Mundo David Jiménez, "els defensors de la monarquia, inclosos els partits que li donen suport, veuen les consultes com un atac al cor de l'estat espanyol". "En realitat farien bé d'acceptar l'envit: la monarquia necessita un referèndum per garantir-ne la continuïtat a llarg termini i renovar la seva legitimitat democràtica", afegeix.

El diari admet que és difícil saber quin suport té entre els espanyols Felip VI, "que és vist pels seus partidaris com una figura d'estabilitat i unitat en un moment de fragmentació política i de desafiaments independentistes a Catalunya i al País Basc". "El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), l'organisme públic que s'encarrega de mesurar el pols social del país, va deixar de preguntar sobre la monarquia l'any 2015, després que els escàndols de Joan Carles I van enfonsar la seva popularitat", afegeix.

L'article afirma que "queden lluny els anys en els quals la monarquia vivia un idil·li quasi perfecte amb la ciutadania, la família reial tenia una imatge impol·luta i el debat sobre el model d'Estat restava en la marginalitat política". I critica el mal que l'entorn político-mediàtic de la monarquia espanyola li ha fet. "La premsa en va amagar els excessos, els polítics van mirar cap a una altra banda i l'elit econòmica li va donar cova buscant privilegis i influència, amb la qual cosa es va crear un mur de protecció tan cortesà com fictici", indica.

La conclusió és que, si la monarquia espanyola pensa sobreviure, només ho pot fer a través d'un referèndum.