El diari The New York Times ha publicat en la seva edició en castellà un article demolidor contra tots els líders polítics espanyols, per la seva nul·la cultura de pacte quan tenen al davant la crisi política catalana i altres reptes imperiosos.

L'article, escrit per l'assagista David Jiménez, es titula L'Espanya ingovernable i utilitza uns termes rotunds no gaire habituals en la premsa nord-americana en parlar de l'Estat espanyol. Parla cas per cas.

"El líder conservador, Pablo Casado, s'ha instal·lat en l'insult fàcil; els liberals d'Albert Rivera han començat la campanya anunciant amb qui no pensen parlar; la nova esquerra de Pablo Iglesias ha boicotejat pactes positius per a la ciutadania amb finalitats electoralistes, i el president, Pedro Sánchez, ha demostrat en el poc temps que ha governat, un respecte escàs per la independència de les institucions o les empreses públiques", resumeix.

Segons The New York Times, la política espanyola està bloquejada i tot plegat pot ser pitjor en el futur. "El que és sorprenent de l'actual situació de bloqueig és que, amb una crisi com la de Catalunya que amenaça la integritat territorial i una llarga llista de problemes que inclouen altes taxes de precarietat i desigualtat, el que receptaria qualsevol metge que tractés països seria el contrari: polítics que assumeixin que les regles han canviat, que mirin més enllà de les trinxeres ideològiques i que estiguin disposats a arribar a acords, especialment amb qui no està d'acord", afegeix.

L'article apunta que la situació serà pitjor després de les eleccions generals, "que seran les terceres en quatre anys". "El diàleg és rebutjat com una estratègia de perdedors. El resultat és un país cada cop més ingovernable", apunta, mentre preveu que ara a més el partit ultra Vox entrarà a les Corts.

El diari pronostica que Espanya entrarà en un "desordre polític" com a Itàlia, però recorda encertadament que serà sense italians.