El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha publicat de manera simultània un article a 13 mitjans estrangers en què apel·la la comunitat internacional a actuar davant “l’error històric” que suposa la sentència contra els líders polítics i civils catalans, condemnats a 100 anys de presó. Sota el títol ‘Ara depèn de vosaltres’, el conseller denuncia com la decisió condemnatòria del Tribunal Suprem “només empitjora la situació actual” i demostra com Catalunya “ha deixat de ser un afer intern d’Espanya”.

Així mateix, Bosch ha fet una crida a la comunitat internacional perquè adopti “un rol actiu en la resolució del conflicte” i demani “solucions democràtiques i negociades”, que, com recorda el conseller en l’escrit, és el que ha perseguit sempre el Govern i la societat de Catalunya. “El diàleg és l’única via”, reivindica a la peça. A més, el conseller alerta que la sentència afecta drets fonamentals no només a Catalunya, sinó a Europa en conjunt: “S’estan posant en risc drets fonamentals a Europa i els demòcrates europeus no poden continuar callats”.

El conseller també s’ha mostrat decebut amb l’actitud del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, de qui considera que “no ha tingut la voluntat ni la capacitat d’avançar” en la resolució de la situació política a Catalunya. “Criminalitzar el vot no és mai la resposta, sinó més aviat l’oposat”, assegura el conseller, que crida a fer “prevaldre la democràcia” davant del risc que això pot suposar per a les generacions futures.

L’article s’ha publicat entre ahir i avui a 13 mitjans internacionals: Politico (UE), Le Soir (Bèlgica), La Stampa (Itàlia), Publico(Portugal), The National (Escòcia), The Irish Times (Irlanda), Corriere del Ticino (Suïssa), Delfi (Bàltics), Eesti Paëvaleht (Estònia), Jutarnji List (Croàcia), Hufvudstabsbladet (Finlàndia), Morgunbladid (Islàndia) i Heraldo de México (Mèxic).