L'article 155 s'allargarà fins al maig. Segons ha publicat El Confidencial Digital, l'última reunió de secretaris d'Estat i sotssecretaris amb la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va estar centrada a dissenyar el futur de la intervenció de les institucions catalanes, que s'allargarà —segons sostenen des de l'executiu espanyol— per la falta d'acord per a la investidura d'un nou president. "Heu de continuar, no serà tan fàcil que hi hagi nou Govern", va exposar la vicepresidenta, que va afegir: "Cal continuar treballant allà uns mesos més".

"El candidat és a la presó i ja s'estan anunciant recursos al jutjat i possibles successors", va reflexionar la vicepresidenta en aquesta reunió sobre el futur polític de Catalunya. Per tot això, i davant dels més que probables impediments judicials a la investidura de Jordi Sànchez, el govern espanyol preveu allargar el 155 fins al maig, amb independència del punt en el qual es trobi l'acord entre JxCat i ERC.

A l'executiu espanyol no tenen gaire clar si serà Sànchez o l'exconseller de Presidència de la Generalitat qui firmi els nomenaments dels nous consellers, però pronostiquen que aquests no es produiran almenys fins a finals d'abril. I allà, no obstant això, no acabarà el 155, ja que a Moncloa encara es preveu un últim pas abans de tornar l'autonomia a Catalunya.

Traspàs de poders

El govern espanyol farà un traspàs formal de poders als nous consellers del Govern. Per aquesta raó, s'estan preparant "informes de gestió" amb el treball realitzat pels funcionaris enviats a Catalunya durant la intervenció de l'autonomia.

I què s'inclou en aquests informes? Doncs totes les mesures imposades pel govern espanyol a Catalunya, entre les quals hi ha decisions que afecten Economia i Hisenda, Exteriors i Ensenyament: fer complir el sostre de despesa imposada per Brussel·les i el govern central, "desmuntar" el Diplocat i les delegacions de la Generalitat i imposar el castellà en l'ensenyament, cosa que encara no està clara per la divisió al si del govern de Rajoy.