"Sembla que totes les mesures -legals, polítiques, judicials o parlamentàries- que s'adopten per contenir el procés sobiranista a Catalunya no són sinó gravíssims errors estratègics que, a més, reprodueixen el nombre d'independentistes i radicalitzen més als que ja ho són cap a la posada en pràctica de l'anomenada 'desconnexió' amb Espanya". Amb aquestes paraules, l'articulista de El Confidencial i La Vanguardia José Antonio Zarzalejos ha instat el govern espanyol a aplicar l'article 155 de la Constitució per "intervenir Catalunya".

Ara bé, en cas que el govern espanyol acabés plantejant al Senat mesures d'intervenció de Catalunya, l'articulista assegura que "no necessàriament consistirien en la suspensió de l'autonomia", tot i que insisteix que davant d'un augment de la desobediència del Parlament cap a l'Estat caldria fer ús d'aquest article que hauria de ser aprovat per majoria absoluta a la cambra alta, cosa que -previsiblement- no seria gaire difícil perquè el PP hi té la majoria absoluta.

Un dels errors més greus que ha comès el Govern del PP és, per Zarzalejos, "abordar la qüestió catalana en termes polítics quan era possible fer-ho i frenar la deriva que s'ha anat produint".

Missió (quasi) impossible

I és que ara reconduir la situació és una "missió dificilíssima" perquè "l'escenari català el dominen els rupturistes que l'exCDC ha anat alimentant de manera comprovadament suïcida", a banda de la força que estan agafant ERC i els comuns a l'escenari polític que podrien, a més, "comerciar la col·laboració de la CUP liquidant els residus de CDC".

Però per Zarzalejos encara hi ha un bri d'esperança. Si en el moment adequat -que per a ell no és el que vivim ara-, es posa "ordre constitucional" i el govern central seu a negociar uns quants aspectes que reclama Catalunya -i no només els partits independentistes-, la situació pot canviar. I, potser, l'única solució perquè canviï és "plantejar-se com a qüestió d'Estat l'aplicació de l'article 155".

Per tot plegat, emplaça l'executiu estatal que surti d'aquesta nova legislatura -si és que no anem cap a terceres eleccions-, a elaborar un "programa realista i lúcid" que contempli "una estratègia de fons a Catalunya per reduir, primer, la sistemàtica infracció de la llei i dissenyar, després, un pla de renovació constitucional".

Fer diana

Analitzant el panorama en el seu conjunt, i carregant dur contra Convergència, Zarzalejos explica el fet que s'hagi quedat sense grup tant al Congrés com al Senat posant de manifest que les seves reaccions han estat "tremendistes" i que sembla que "espanten alguns i preocupen molts". Des de la seva visió, "la pràctica desaparició de CDC" i les consegüents reaccions mostren "clarament" que la Mesa del Congrés i el Tribunal Constitucional "han fet diana" amb les mesures adoptades.

I no només això. Per l'articulista, "la CDC que vàrem conèixer no existeix, la seva continuació és una força que només decorativament manté determinades figures que evoquen el pragmatisme de l'anterior nacionalisme català", mentre que el Partit Demòcrata Català (PDC) "no només ha perdut l'hegemonia a l'àmbit sobiranista a mans d'ERC, sinó que també "ha estat atropellat pels errors del procés".

És precisament per aquest motiu que Zarzalejos considera que "d'allò que va ser CDC res no pot esperar-se excepte la irrupció en escena d'un nou partit que reculli les restes del naufragi de CiU".