La diputada de Junts, Elsa Artadi, ha volgut diferenciar la relació entre partits de la de Govern entre el seu partit i Esquerra: "La feina que fan aquí i la dels consellers està totalment separada, jo hi tinc confiança", ha dit en declaracions a TVE. Malgrat tot, són vasos comunicants, i de les seves paraules s'ha confirmat el malestar que ha causat aquesta taula i el seu format a Junts: "L'element central de la política en clau nacional d'Esquerra, que és la taula, està totalment tocada i haurem de veure cap a on seguim".

Centrada en la taula, Artadi és molt crítica: "Ahir a la taula hi estava asseguda la minoria de l'independentisme, quan els acords diuen que s'ha de representar el 52% i també una voluntat àmplia a favor de l'amnistia. Recordava més les negociacions d'investidura de Pedro Sánchez que no les de Pedralbes o Moncloa. Ja van ser avenços petits, però ara estem més enrere que fa uns anys. Ell [Pere Aragonès] representava ERC en una taula on es va decidir vetar Junts, que va designar una delegació de primera línia: hi posem tot el ferro del partit, amb el secretari general, el vicepresident o la delegada a Madrid, a banda del vicepresident del Govern, Jordi Puigneró". I ha afegit, sense entrar en qui els ha fet fora, segons asseguren: "La perplexitat que pots resoldre un conflicte polític quan exclous els polítics, és extremadament estranya. La mateixa Marta Vilalta va dir que hi havia la possibilitat d'incloure persones fora del Govern".

"Anem pitjor que el cranc"

Sobre aquesta reunió, Artadi en desconeix els detalls, tal com també ha assegurat el vicepresident de Junts, Jordi Turull: "Ho anirem coneixent, també per les informacions que doneu els periodistes". Però no nega "el malestar" que sent perquè se'ls demana de fer el pas a la taula, però "acaba sent una taula de partits". A més, també es mostra sorpresa que el president Pere Aragonès defensi una cosa i, a la vegada, el president Pedro Sánchez ho contraposi amb una altra idea. En aquest últim cas també ha fet esment de la famosa fotografia amb Salvador Illa prenent un cafè ahir a Barcelona. Per a la diputada i regidora a l'Ajuntament de Barcelona, defensa que "les imatges també són importants".

Per tot plegat, crida a fer "una reflexió sobre què es fa amb aquest instrument" i posa l'interrogant en els fruits que pugui donar la taula de diàleg: "No hi ha ni metodologia i portem dinou mesos amb la taula amunt i avall. Estem més enrere que aleshores, estem pitjor que el cranc".

Fotografia de portada: imatge de recurs d'Elsa Artadi