La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha replicat a la decisió del govern espanyol de recórrer la reprovació de Felip VI a la Cambra catalana recordant que "el Parlament l'escull la gent i al Rei, no". "Que el govern de l'Estat decideixi recórrer un pronunciament polítics, ja ho havíem vist abans, no fa cap favor a la imatge del Rei", ha advertit.

Artadi ha fet aquestes valoracions en ser interrogada durant la roda de premsa posterior a la reunió de Govern per la decisió de l'executiu de Pedro Sánchez de portar davant del Tribunal Constitucional la resolució aprovada la passada setmana contra el Rei i la institució de la monarquia. "Ha d'haver-hi mecanismes en què la societat expressi la seva opinió sobre la Casa Reial", ha argumentat la consellera.

Artadi ha recordat que informacions com les que assenyalen les pressions de la Casa Reial en la sortida d'empreses de Catalunya no estan "ajudant" a la imatge de la Casa Reial que, segons les enquestes, es troba en hores molt baixes.

Segueix la persecució

La portaveu ha recordat que avui fa un any que l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, són a la presó com a conseqüència de la persecució contra les seves idees polítiques. "Canvien els governs però segueix la persecució per temes polítics. No es busca la justícia sinó la revenja", ha retret.

Artadi ha subratllat que es tracta de persones compromeses, demòcrates i pacifistes, i ha advertit que "res no serà normal fins que acabi aquesta injustícia, que també pateix el govern legítim".

En relació a les tensions que han viscut JxCat i ERC les darreres setmanes al Parlament, la consellera ha admès que han estat unes jornades "molt complicades" i que és necessari que hi hagi una "unitat estratègica" entre les forces independentistes.

"La repressió és això, busca el conflicte entre nosaltres, les desavinences. Però hi ha el compromís ferm de fer-nos més forts", ha assegurat.

El govern de Sánchez no ha respost, segons Artadi, ni al termini d'un mes que va plantejar el president, Quim Torra, per plantejar una proposta sobre autodeterminació ni a la condició que hi hagi moviments en relació als presos i sobre el referèndum abans de negociar els pressupostos que han plantejat els partits independentistes. La consellera ha assegurat que no hi ha cap novetat però ha insistit que la propera reunió entre els dos president, per a la qual no hi ha encara data, ha de servir per tancar acords concrets i no per fer una simple fotografia com va ser l'anterior.

Absència al Planeta

En relació a l'absència del president i del Govern al lliurament dels  premis Planeta que es va celebrar dilluns al vespre, Artadi ha explicat que cada membre del Govern decideix a quins actes acudeix: el president estava en un acte sobre innovació al TNC i la consellera de Cultura, en un sobre dones escriptores a la Biblioteca de Catalunya.