Després de l'acte de Pedro Sánchez al Liceu per defensar els indults als presos polítics i la conseqüent manifestació independentista que s'ha celebrat fora de l'edifici, els dirigents polítics independentistes comencen a sortir a reaccionar al discurs del president espanyol.

La dirigent de Junts per Catalunya Elsa Artadi ha estat contundent amb el discurs de Sánchez: "La agenda del reencuentro es un cuento". Amb aquestes set paraules, Artadi ha mostrat el seu desacord amb l'acte del president espanyol, el qual ha qualificat d'"acte de màrqueting".

Artadi ha criticat que Pedro Sánchez ja fa tres anys que és a la Moncloa i s'ha preguntat per què fins ara no ha fet res per treure els presos polítics de la presó. Artadi ho té clar, "Sánchez s'hi ha vist obligat a causa de les pressions internacionals". "Els indults no són un acte polític, ni un acord, ni un acte de generositat", ha recordat en roda de premsa.

 

L'informe del Consell d'Europa

Una de les pressions internacionals a les quals es refereix Artadi podria veure's resolta aquest mateix dilluns a la tarda. L'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa debat i vota l'informe que demana l'alliberament dels presos i la retirada de les euroordres.

Redactat pel diputat socialista letó Boriss Cilevics, que ha fet una investigació de més d'un any sobre el terreny, la resolució que reclama a Espanya que "indulti o alliberi" els presos independentistes i que retiri les peticions d'extradició contra el president Carles Puigdemont i els consellers a Bèlgica ja va ser aprovada pel Comitè d'Afers Legals del Consell d'Europa a principis de juny i ara és el torn de l'Assemblea Parlamentària, formada per 324 membres de 47 països.

Aquest informe, segons Artadi "vol ser amagat per part de molts sectors" i se suma a altres suports com les d'Amnistia Internacional, les sentències d'Alemanya i Bèlgica o bé els posicionaments d'Escòcia i de les Nacions Unides respecte a la repressió espanyola. 

Aquest dilluns al matí, centenars d'independentistes s'han manifestat davant del Gran Teatre del Liceu de Barcelona per protestar contra la visita del president espanyol, Pedro Sánchez, per anunciar la concessió dels indults als polítics independentistes presos. Dos cordons policials, amb agents sense el NOP visible, han impedit als vianants baixar o pujar per la Rambla just davant del lloc on es fa l'acte polític, i també s'ha tallat el trànsit tant de pujada com de baixada. Durant la mobilització s'han pogut sentir proclames independentistes i crits a favor de l'activista Marcel Vivet, però no hi ha hagut cap incident amb els antiavalots.

 

Foto principal: La dirigent de Junts Elsa Artadi en un míting del partit / ACN