La consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha replicat aquest matí els retrets de la CUP en què titllen d’autonomista el Govern i ha assegurat que si això fos així, el conseller Jordi Turull no seria a la presó i Carles Puigdemont no seria a l’exili. Malgrat tot, ha fet autocrítica i ha assegurat que coincidia amb les valoracions de la consellera Clara Ponsatí.

“Si fóssim autonomistes aquí estaria el senyor Turull assegut i no hi és precisament per no ser autonomista, i no tenim el president Puigdemont a palau, i no hi és per no ser autonomista”, ha advertit en el torn de rèplica als grups durant la compareixença al Parlament per explicar el programa del seu departament.

Artadi ha assegurat que l’1-O situa Catalunya més aprop de l’objectiu de la independència i la República, tal i com es proposa el Govern, però també que la feina no està acabada ni "tot no es va fer bé". "Jo en aquest sentit coincideixo amb la consellera Ponsatí”, ha admès.

La consellera exiliada a Escòcia va retreure recentement durant un acte a través de videoconferència que el Govern ha de fer autocrítica de la gestió posterior a l'1 d'octubre. "Estàvem jugant al pòquer i anàvem de farol", va lamentar Ponsatí.

Durant la compareixença aquest matí al Parlament, Artadi ha assegurat, amb tot, que la situació és millor ara que fa dos anys i s'han fet passes endavant. “Tots estem fent un debat intern, les forces polítiques, les entitats socials, sobre què va anar millor i què va anar pitjor i com hem d’encarar a partir d’ara el moviment. Cap de nosaltres té la veritat absoluta però és important que el procés el fem junts, cadascú amb el seu accent”, ha aconsellat.

Artadi ha insistit que no tota la responsabilitat recau en el Govern sinó també en la mobilització ciutadana i en el Parlament, però també a l'exili que, segons ha dit, tindrà un paper "fonamental", i ha reclamat unitat. "Hem d'anar a cercar noves finestres d'oportunitat. I ho hem de fer plegats. També crec que és el que ens demana la gent, que hi hagi unitat", ha reblat.

Anomalia democràtica

En la seva intervenció inicial, Artadi ha denunciat que aquesta no és una legislatura normal perquè "avui a Catalunya no podem fer política normal mentre tinguem presos polítics i exiliats" i ha titllat l'aplicació del 155 d'"anomalia democràtica".

"Les institucions espanyoles han decidit que era més important la integritat territorial que no pas la llibertat i la democràcia i, amb les seves decisions han trencat per totes les vores d'aquest encongit vestit del constitucionalisme. L'han reventat", ha denunciat.

Avís a Sánchez

La consellera de Presidència, que ha comparegut en comissió d'Afers Institucionals del Parlament, ha assegurat, en clar advertiment al president de l'Executiu espanyol, Pedro Sánchez, que el Govern de Catalunya se sent "hereu de l'1-O i defensarà allò que representa" que ha descrit com "una idea de democràcia, progrés i llibertat". Artadi feia aquest advertiment l'endemà que el president espanyol demanés al president de la Generalitat, Quim Torra, que s'oblidi d'un nou 1 d'octubre.

Artadi ha subratllat que l'objectiu del seu govern és fer possible la independència i construir la República i que la relació amb Espanya no se solucionarà només recuperant l'Estatut retallat i sentenciat pel TC. 

Després de denunciar que la utilització del TC per part del govern de l'Estat per "aturar allò que no pot aturar amb la força dels vots al Parlament", ha advertit que a partir d'ara hi haurà l'oportunitat de veure "quina és l'actuació del nou Govern i si respecta la voluntat del poble de Catalunya".