La constitució del Parlament i l’elecció de la nova Mesa de la cambra és un pas més per a revertir la suspensió de l’autogovern. Així ho ha valorat la diputada de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, en acabar la sessió constitutiva d’aquest dimecres. “Tenim una Mesa que reflecteix la voluntat expressada a les urnes, és un segon pas en la derrota del 155 i la restitució de les institucions catalanes”.

En aquest sentit, Elsa Artadi ha volgut tenir un record pels diputats que no han pogut assistir al ple per estar a la presó o l’exili, i concretament pel president Puigdemont i els quatre consellers a Brussel·les, que no han pogut votar. Aquests cinc vots menys deixen “milers de ciutadans” sense representació política, ha lamentat la portaveu juntera. Ha avançat que, després de la constitució de la nova Mesa, registraran la delegació de vot d'aquests cinc parlamentaris. No volien que aquesta decisió la prengués la Mesa d'Edat.

Artadi ha reiterat el seu compromís d’investir Carles Puigdemont i que exerceixi la presidència des del Palau de la Generalitat. “Treballem amb tots els instruments que permet el reglament”, ha assenyalat en aquest sentit. Sobre l’informe dels lletrats, que diu que el candidat ha de ser present a la cambra, ha rebatut que “els lletrats assessoren, però qui ha d’aplicar el reglament és la Mesa o el ple”. També ha dit que “no hi ha cap element” perquè el Tribunal Constitucional suspengui l’acord de la Mesa per convocar el debat d’investidura. “Esperem que el govern espanyol respecti les decisions del Parlament, que és sobirà”.

Per altra banda, s’ha mostrat convençuda que l’acord amb Esquerra Republicana implica la investidura de Puigdemont, i que no es treballa en cap escenari alternatiu. “Estem treballant tots els elements”, ha apuntat Artadi. “Tenim confiança que d’aquí dues setmanes podrem portar-lo al debat d’investidura, que és la voluntat majoritària dels ciutadans de Catalunya”.