L'exconsellera i candidata de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, ha titllat d'"equidistant" l'alcaldable d'ERC, Ernest Maragall, i ha assegurat que no tindria "cap pudor a pactar amb els comuns" per revalidar el govern d'Ada Colau, una cosa que marcaria "un gir en l'estratègia" dels republicans.

En una entrevista amb Efe, la número dos de la llista municipal de JxCat, darrera de l'exconseller pres Joaquim Forn, ha remarcat que la seva candidatura representa "el vot útil perquè hi hagi un canvi a Barcelona" i ha deixat clar que no investiran ni a Colau ni tampoc al candidat avalat per Ciutadans, Manuel Valls.

En canvi, ha retret a Maragall que no descarti governar amb Colau i mantingui una posició "equidistant" entre els comuns i JxCat: "No té cap pudor a pactar amb els comuns, i és legítim", ha indicat.

Preguntada per si una eventual coalició d'ERC i Barcelona en Comú podria desestabilitzar el Govern de Quim Torra -que comparteixen JxCat i ERC-, la fins fa escassos dies consellera de la Presidència i portaveu ha remarcat que seria "difícil d'explicar" i marcaria "clarament un gir d'estratègia d'ERC".

Ferma defensora de llistes unitàries independentistes, que no s'han aconseguit per a cap de les tres eleccions d'aquesta primavera, Artadi ha incidit en què va ser ERC qui "no va voler" aquell format, en aquest cas per a les municipals a Barcelona.

L'exconsellera s'ha marcat com a objectiu guanyar les eleccions del 26 de maig i, a partir d'aquí, si aquest és el cas, valorarà "quines opcions" té per formar govern, sense descartar acords amb ERC, amb la qual sempre tindrà la "mà oberta".

Demana a ERC "menys etiquetes"

Artadi ha evitat valorar el fitxatge de l'exportaveu parlamentària dels comuns Elisenda Alamany com a número dos de la llista d'ERC, però sí ha retret a Maragall que qualifiqui JxCat de força de centredreta i li ha aconsellat "debatre més i posar menys etiquetes".

Després que Colau acusés Artadi de "perjudicar" Barcelona des de la Generalitat, la candidata de JxCat ha retret a l'alcaldessa que "es perpetuï darrere de la confrontació en comptes de buscar solucions".

D'altra banda, Artadi ha menyspreat la candidatura de Manuel Valls, auspiciada per Ciutadans, al qual se li està fent "llarga" la seva precampanya "erràtica": "Descarto totalment la possibilitat que guanyi les eleccions", ha tancat.

En qualsevol cas, en ser preguntada sobre què faria JxCat davant la hipotètica disjuntiva d'investir a Colau o Valls, ha estat contundent: "A cap dels dos".

Finalment, també ha descartat formar govern amb Barcelona en Comú o amb el PSC, tot i que s'ha obert a la possibilitat de tancar pactes amb aquestes formacions a mitjà i llarg termini per resoldre assumptes "centrals" per a Barcelona, com l'habitatge o la transformació verda de la ciutat.