La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha assegurat aquest divendres que Catalunya no és un "afer intern" espanyol sinó que és una "qüestió europea". "Perquè els drets i la llibertat estan en perill sota la repressió de l'estat espanyol", ha assegurat. Així ho ha dit en la conferència anual que organitza l'Acadèmia de Diplomàcia Cultural, i que se celebra aquest cap de setmana a Berlín (Alemanya). La portaveu del Govern ha lamentat així que Europa miri "cap a una altra banda mentre la democràcia és trepitjada". I ha denunciat que els darrers dies dirigents del PSOE han "amenaçat de reprimir les institucions catalanes".

Artadi ha assegurat que el sentiment pro-europeista a Catalunya viu en "escepticisme i confusió" per aquest "mirar cap a l'altra banda" . "Si el vostre compromís és amb una Europa amb els ciutadans amb més poder de decisió, amb més integració, més prosperitat i més democràcia heu de saber i preguntar què està passant", ha reclamat al públic. 

En una intervenció amb referències històriques sobre el franquisme, l'Estatut, els "presos polítics i exiliats" i l'1-O, entre d'altres, Artadi ha lamentat que els darrers dies, "mentre el Govern continua proposant diàleg i negociació i solucions polítiques, persones vinculades al PSOE estan amenaçat de reprimir institucions catalans i il·legalitzar partits polítics". És en aquest context que ha assegurat que "volen guanyar a la força el que no van guanyar a les urnes fa un any", a les eleccions del 21-D.

"Qui pensa que atacant les institucions catalanes, tenint presos polítics i exiliats, resoldrà res? Qui pensa que això farà canviar de pensament els milions de catalans a favor de la independència? Per nosaltres és difícil d'entendre de què té por Espanya", ha conclòs davant d'un centenar de persones. 

En arrencar la conferència, Artadi ha recordat que hi ha quatre presos en vaga de fam i ha denunciat "una vulneració flagrant de drets humans, des de llibertat d'expressió fins al dret a un judici just". "El moviment català independentisme és massiu, cívic i no violent que necessita l'ajuda de la vostra veu perquè hi ha aquells que ens intenten silenciar amb detencions, amenaces i persecucions", ha afegit Artadi. De fet, ha assegurat que l'Estat té la "força física però no els fonaments racionals i morals", ha assegurat. Al torn de preguntes, ha reclamat aprendre dels "errors" però ha admès que l'independentisme va ser "una mica ingenu": "Vam pensar que coses així mai passarien", ha sentenciat. 

Segons ha informat l'organització, entre el públic hi havia Hrant Bagratyan, ex-primer ministre d'Armènia; i Peter Boehringer, diputat alemany, entre d'altres.