La consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha replicat a la preocupació expressada pel govern espanyol en relació al suport dels independentistes al gabinet de Pedro Sánchez assegurant que els diputats independentistes al Congrés apostaran "per l'estabilitat del govern espanyol, sempre que segueixi avançant en el diàleg i la negociació".

La ministra Isabel Celaá ha assegurat aquest matí, en ser interrogada sobre l'enduriment del posicionament dels diputats del PDeCAT arran del paper que ha assumit Carles Puigdemont sobre el partit aquest cap de setmana, que "convocar eleccions és una facultat del president del Govern però ningú pensa fer-ho". "Si bé ningú resistirà més enllà del raonable. Seria absurd", ha assegurat.

"Torra, igual que Puigdemont i Junqueras, sempre ha apostat pel diàleg", ha explicat Artadi, que ha subratllat que el president ja va respondre positivament a la proposta de diàleg plantejada pel govern espanyol i que aquella reunió s'haurà de concretar en una segona trobada a la tardor. "És evident que apostem pel diàleg. Ho fa Torra i la resta consellers", ha reblat.

Això no obstant, ha puntualitzat que això serà així sempre que es concretin les converses sobre la situació política i "sempre que entengui que hi ha una situació a resoldre".

Artadi ha admès que el rol dels diputats de JxCat i ERC al Congrés és diferent ara que amb el govern de Mariano Rajoy, atès que Rajoy tenia una majoria que no requeria el suport dels grups independentistes, però Pedro Sánchez sí que els necessita. "No hi ha res més a dir, és obvi que hi ha un rol", ha reblat. 

La consellera ha dit, però, que el rol d'ERC i PDeCAT va canviar amb la moció de censura de Sánchez, no amb l'assemblea dels demòcrates d'aquest cap de setmana.

Artadi ha explicat que la coordinació de Torra amb els diputats a Madrid ja existia abans de l'assemblea d'aquest cap de setmana i s'abordaven els temes que afecten el Govern.

Pel que fa al suport dels grups independentistes a l'increment del sostre de despesa de les autonomies acordat pel Consell de Política Fiscal i Financera, ha explicat que el Govern vol saber de quina manera l'executiu de Sánchez pensa tirar endavant aquesta iniciativa quan el PP té capacitat per bloquejar-la al Congrés.

"Com pensa el govern espanyol aprovar aquest sostre de despesa? Fins ara ens hem trobat només amb una proposta, però si ha de tenir zero possibilitats de tirar endavant em sembla irrellevant què acaben votant els grups independentistes al Congrés", ha afegit.

Pel que fa la reunió de la comissió bilateral acordada ahir en la reunió entre el conseller Ernest Maragall i la ministra Meritxell Batet, la portaveu del Govern ha explicat que no s'han trobat amb cap veto sobre els temes de què es pot parlar. "Entre avui i demà s'acabarà de perfilar l'ordre del dia", ha explicat.

El Govern prepara no només l'ordre del dia d'aquesta reunió, sinó també de les dues comissions que en depenen, sobre infraestructures i economia. Artadi ha insistit que el tema dels presos i la celebració del referèndum d'autodeterminació seran damunt la taula, però ha assegurat que també hi haurà temes sectorials. 

"La situació de què partim és una distància molt gran, però hi ha temes centrals que són els 45 punts més tot el que ha passat aquests mesos", ha concretat.