La vicepresidenta de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, té clar que ara no toca parlar d'eleccions. En la línia dels seus companys de partit, situa el coronavirus com la prioritat a tenir damunt la taula ara mateix i considera que posar-se en un altre escenari pot fer desviar l'atenció: "Les eleccions les decidim entre l'independentisme, en el curt termini no és una bona idea anar-hi. Hem de mirar si superem el moment i ens convertim en la Comunitat de Madrid o aplanem la corba del coronavirus com la ciutat de Nova York".

A falta de conèixer la data oficial, Artadi deixa entreveure des del nou programa de la periodista Gemma Nierga, el Cafè d'idees, per on aniran els trets: "Estem pensant a passar aquests mesos crítics d'ara a finals d'any". Si no, es podria esgotar el mandat fins a un any.

Aragonès, president interí?

L'altre tema més immediat a resoldre és una possible inhabilitació al president Quim Torra. Sobretot les reaccions: "El president Torra no convocarà eleccions condicionat pel Tribunal Suprem". I ha afegit que "l'actitud de les reunions amb Esquerra és bona, la voluntat de tothom és la mateixa". Davant d'aquesta afirmació, d'anar en la mateixa línia ambdós partits, ha aixecat la sorpresa de la periodista Nierga. La vicepresidenta de Junts per Catalunya ha matisat sobre els republicans: "Poden seguir fent titulars de premsa dient que es convoquin ja, però saben que el debat està tancat". I considera que les declaracions que dona Esquerra es fan amb una finalitat de "treballar l'opinió pública i generar un debat sobre un tema sabent que no està obert". A més, ha reiterat que a les reunions privades no s'està discutint aquest aspecte.

Pel que fa al rol del vicepresident Pere Aragonès, considera que en cap cas se li podrà donar cap més categoria que la que té ara si el president Torra queda inhabilitat: "Seguirà sent vicepresident, però substituirà algunes de les funcions que fa ara el president Torra. Legalment i amb el reglament no pot ser un president interí, és una qüestió de precisió".

Per tot plegat, Artadi es pregunta si el que realment interessa és activar un calendari o veure la situació epidemiològica a Catalunya.  Abans d'avançar esdeveniments, Artadi recorda que "si el Tribunal Suprem decideix ratificar la sentència d'inhabilitació, tindran dificultats per explicar-ho". Considera que no s'aguanta democràticament per enlloc i que el recorregut el tenen molt clar: acabaran denunciant-ho a instàncies europees.