Junts insisteix un cop i un altre que la seva prioritat en la negociació dels pactes per a la propera legislatura és fixar una estratègia clara que eviti els conflictes de l'anterior govern. La vicepresidenta i portaveu del partit, Elsa Artadi, ha assegurat que com a membre de la delegació negociadora del seu partit ha estat a totes les reunions que s'han celebrat fins ara i "en cap no s'ha parlat ni de cadires ni de noms".

No només això. Davant les declaracions del portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, que hauria obert la porta a cedir la presidència del Parlament a la CUP o en resposta a les especulacions sobre el nou Govern i la incorporació dels cuparies a l'executiu, Artadi ha insistit que el que és important tant per a la CUP com per a Junts no és parlar de càrrecs sinó "tenir un compromís entre els grups independentistes sobre com s'avança cap a la independència i en política antirepressiva i com s'avança en polítiques econòmiques i socials".

Estabilitat de Govern

"Després ens haurem de centrar en el pla de Govern. Aquí serà la part més important perquè necessitem estabilitat aquesta legislatura i vol dir que haurem d'anar acordant els diferents elements", ha assegurat durant una roda de premsa a l'Ajuntament de Barcelona.

Fins que no s'hagin concretat aquests dos aspectes no serà el moment d'abordar el repartiment de responsabilitats, segons Artadi, que ha deixat clar, això no obstant, que el seu partit està obert a compartir-les amb aquells que participen en la recerca de l'estabilitat de l'executiu perquè això seria "el normal". Pel que fa les especulacions sobre el seu nom, Artadi ha assegurat que la seva prioritat és Barcelona, on encapçala el grup municipal de Junts.

Reunió per aïllar Vox

Artadi ha atribuït a un objectiu propagandístic el fet que Salvador Illa vulgui presentar la seva candidatura a la presidència de la Generalitat i que la portaveu d'aquest grup, Eva Granados, vulgui optar a presidir el Parlament. "No sé si és un problema de sumes i restes o no ens expliquen d'on pensen treure els vots", ha ironitzat.

Ha explicat que ahir es va celebrar una primera reunió de treball entre ERC, Junts, comuns i la CUP per minimitzar la presència i la veu de la ultradreta al Parlament. Segons la portaveu de Junts, el PSC va ser convidat a participar-hi, però va decidir no prendre-hi part.

Protestes: legítim i saludable

En relació amb els aldarulls viscuts als carrers de Barcelona arran de les protestes per l'empresonament de Pablo Hasél, ha reclamat que no es barregin les coses. Ha subratllat que l’origen de les protestes és legítim, atès que a l’Estat espanyol hi ha fins a 14 condemnes de presó que vulneren la llibertat d’expressió i davant d'això la ciutadania està enfadada i protesta. “És legítim i ens sembla fins i tot saludable”, ha assegurat, després de recordar que Valtònyc porta més de mil dies a l’exili i no s’ha fet res per solucionar-ho, tot i haver-hi a Espanya “el govern més progressista del cosmos”.

En aquest marc, ha afegit, una minoria violenta ha protagonitzat actes vandàlics que no tenen res a veure amb aquesta protesta i han perjudicat el teixit comercial del centre de Barcelona. “Ho condemnem rotundament. Estem al costat del sector del comerç”, ha assegurat, a més de reclamar els ajuts necessaris per pal·liar aquesta situació.

Pel que fa a situacions i afectacions personals, entre les quals la jove de 19 anys greument ferida com a resultat d’accions de la Brimo, ha insistit que “a la Catalunya del 2021 no pot ser que per protestar t’arrisquis a perdre un ull", per la qual cosa ha reclamat una revisió dels models de les unitats d’ordre públic, tal com recollia el programa de Junts.

 

A la imatge principal, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, durant la roda de premsa a l'Ajuntament de Barcelona / Junts