La consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha insistit aquest dimarts en defensar el dret de protesta i de manifestació a Catalunya arran de la reunió del Consell de Ministres el 21 de desembre, però ha subratllat que l'obligació de l'executiu és també garantir el dret a què se celebri aquesta trobada a Barcelona.

"El Govern té l'obligació de garantir tots els drets. El de la protesta i manifestació però també a què es produeixin reunions al territori català. El compromís que tenim és a garantir els drets de tothom", ha assegurat en ser interrogada sobre les protestes que entitats i partits preparen per respondre la cita del Consell de Ministres prevista per al 21-D.

La trobada del gabinet de Pedro Sánchez se celebrarà el dia en què es compleix un any de les eleccions al Parlament convocades per Mariano Rajoy en virtut del 155, la qual cosa Artadi va advertir dimarts passat que estava sent vist com una provocació.

De fet, el ministre de Foment, José Luis Abalos, havia expressat aquest mateix dimarts dubtes sobre la celebració d’aquesta trobada. No obstant, des de la Moncloa s'ha insistit en la voluntat de celebrar la reunió a Barcelona.

Artadi ha assegurat que el Govern desconeix on es reunirà el Consell de Ministres, per la qual cosa no s'ha pogut preparar cap mena de dispositiu, i ha evitat pronunciar-se sobre si és o no convenient que se celebri a la capital catalana la reunió del gabinet de Pedro Sánchez. "El Govern no ha de dir-li al Consell de Ministres on es reuneix o quan. Els correspon a ells la decisió", ha reblat.

En qualsevol cas, ha assegurat que els Mossos es podran fer càrrec de la seguretat de la trobada i ha advertit que si l'executiu espanyol considera que cal reforços el que ha de fer és permetre el cos català disposar de més efectius.

Sorpresa per les cartes

Pel que fa les cartes que des de la vicepresidència del govern espanyol i des dels ministeris d'Interior i Foment es va fer arribar aquest dilluns al vicepresident i els respectius consellers demanant explicacions sobre les actuacions dels Mossos aquest cap de setmana, Artadi ha expressat la "sorpresa" davant del fet que s'hagi decidit utilitzar la comunicació epistolar i no el canal habitual, com és la comissió mixta, per expressar aquestes qüestions.

La consellera ha assegurat que la passada Setmana Santa, durant l'aplicació del 155, es van produir fets similars "d'una durada més llarga i de més intensitat" i els Mossos van respondre d'igual manera. "Suposo que en aquell moment al ministre Zoido no el van amenaçar amb un 155", ha ironitzat.

Ha insistit que l'objectiu del Govern és preservar l'ordre públic i el dret de protesta, i ha explicat que l'executiu respondrà totes les cartes per deixar clar que els Mossos sempre actuen amb "criteris tècnics i policials". 

El Govern ha volgut expressar també la "sorpresa" i decepció davant la roda de premsa de la portaveu del PSOE que ahir va contemplar obertament l'aplicació de l'article 155. 

"Apel·laríem al PSOE que no es deixi portar per discursos com el de Pablo Casado que en més de 30 ocasions ha demanat l'aplicació del 155. Demanaríem que transitessin per un altre camí que és el del diàleg i les solucions polítiques i no d'aplicació d'un article com el 155 que ja hem vist l'efecte que té", ha alertat.

L'executiu de Quim Torra confia tenir més informació demà en què està prevista una intervenció de Sánchez al Congrés per explicar el seu posicionament en relació a Catalunya.

Durant la roda de premsa, Artadi ha hagut de respondre també qüestions sobre les declaracions del president Torra a Brussel·les apostant per la via eslovena per fer efectiva la independència.  "L'opinió de Torra és amb una determinació clara amb la democràcia i la llibertat. Som on sempre hem estat, amb una apel·lació constant al diàleg i la negociació. Seguim transitant el camí que hem fixat fa temps i no desistirem", ha assegurat.

"Els catalans aposten per la democràcia, pacifisme i civisme, i en això hi ha consens absolut dins del Govern, amb les formacions, i amb les entitats, i sempre ens hem expressat d'aquesta manera", ha assegurat.

Pel que fa la valoració del Govern en relació a l'actuació dels Mossos aquest cap de setmana, Artadi ha assegurat que "en global va ser correcta" i, per tant, l'executiu ha mostrat el suport als criteris tècnics i policials adoptats, tot i que ha admès que hi ha imatges que caldrà estudiar per comprovar l'actuació d'alguns agents.