El portaveu del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat, ha assegurat que el suport de la formació anticapitalista als pressupostos del Govern és conseqüència d'un "xantatge" de Junts pel Sí. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Arrufat ha criticat els comptes, que considera "liberals i no redistributius". És més, ha arribat a assegurar que els pressupostos no són propis d'ERC. "Coneixem Esquerra i sabem que hauria fet alguna reforma fiscal, demanat a les classes altes que paguessin alguna cosa més per la societat que tenim dividida", ha explicat. 

Dos dies després que els cupaires anunciessin el seu sí als pressupostos i posessin sobre la taula la condició de mantenir el suport al Govern si convoca el referèndum com a màxim al setembre, Arrufat ha apuntat també que la llei de transitorietat jurídica està "feta en un 95%" i que serà aprovada "quan el temps polític ho requereixi". "Pensem que s'haurà de convocar abans de l'estiu perquè tenim clar que la tensió judicial anirà en augment", ha insistit.

Arrufat ha insistit que la CUP condicionarà l'aprovació dels comptes a la celebració d'un referèndum unilateral, ja que "un referèndum pactat no existeix". Sobre la votació, ha assegurat que s'ajustarà als estàndards recomanats per la Comissió de Venècia, referent dins la UE. El procediment, doncs, s'assemblarà molt a unes eleccions normals, amb un cens de persones a partir dels 18 anys.

Pel que fa a les dades del cens, Arrufat ha assegurat que "hi ha diferents vies per aconseguir-les, i totes legals", ha apuntat en referència a les declaracions de Santi Vidal, que el passat dijous va assegurar que el Govern tenia il·legalment les dades fiscals dels catalans. "La Llei de Protecció de Dades és d'un rigor absolut", ha explicat.