La sentència del cas Gürtel ha fet coincidir inesperadament la conformació del Govern amb el canvi de color de la Moncloa. El president Quim Torra ha mostrat la predisposició d'asseure's a dialogar amb el president espanyol Pedro Sánchez. I aquest dimecres, durant la seva compareixença per explicar l'estructura del nou executiu català, Miquel Iceta li ha fixat les condicions: "respecte a la legalitat i a la separació de poders.

Per a poder iniciar un diàleg amb el nou govern de Pedro Sánchez, el primer secretari del PSC ha reclamat que s’abandoni la unilateralitat i s’obri una nota etapa. “Pensen que es pot negociar prenent com a base la votació de l’1 d’octubre?”, ha preguntat. Per altra banda, també li ha demanat iniciar el diàleg per “qüestions menys ambicioses”, però sense renunciar als objectius, com ara el finançament, les lleis tombades pel Tribunal Constitucional o les demandes que van fer els presidents Mas i Puigdemont.

El dirigent socialista ha mantingut un to dialogant. En aquest sentit, ha volgut agrair al president Torra la ronda de contactes que obrirà aquest divendres amb els líders dels grups parlamentaris, i ha mostrat “predisposició” a col·laborar amb el nou executiu en totes aquelles qüestions que puguin compartir. També ha fet referència als llaços: “Vostè pot portar el llaç groc, però amb la seva actuació els qui no el portem ens hi hem de sentir representats”.

“Una negociació que pretengui canviar les regles de joc i el marc institucional requereix d’un ampli consens previ a Catalunya”, ha defensat el dirigent socialista, que ha afegit que no hi ha “fractura social”, sinó “divisió”. Li ha recordat que la Constitució i l'Estatut es poden modificar.

arrimadas ple parlament 060618 sergi alcazar (6)

Arrimadas: "Són el Govern del llaç per als del llaç"

L’ofensiva de Ciutadans contra el llaç groc ho acapara tot. Aquest dimarts ha estat durant la compareixença del president Quim Torra al Parlament per donar compte de l'estructura i la composició del Govern. “Són el Govern del llaç per als del llaç”, ha replicat la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, que ha acusat Torra de voler crear “un CDR en forma de Govern dirigit només als del llaç groc”.

En aquest sentit, Arrimadas ha carregat contra alguns dels integrants del nou executiu català, com el vicepresident Pere Aragonès per haver “fet campanya dient que Espanya ens roba”, o la consellera de Cultura, per signar el manifest Koiné per l’oficialitat única de la llengua catalana. “Els que no portem llaç groc no paguem impostos?”, li ha preguntat. Davant la ronda de consultes amb els líders dels grups que ha anunciat Torra, Arrimadas li ha demanat que abans retiri la pancarta del llaç groc de la façana del Palau de la Generalitat.

“Vostès estan aquí per a repetir errors, els errors que ens han portat fins aquí, que han provocat la crisi institucional i la fugida d’empreses”, ha etzibat la líder de Ciutadans, que s’ha dirigit a les conselleres dient-los que Torra “volia un Govern amb més imputats que dones”. Ha acusat el nou executiu de buscar només “victimisme i confrontació”.

xavier domenech parlament - sergi alcazar

Domènech: "Un vell Govern basat en legitimitats passades"

El cap de files de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha celebrat la conformació d’un “Govern efectiu”. No obstant això, s’ha preguntat si aquest és un executiu pensat per a una “nova etapa”. I ha afegit en aquesta línia: “Crec que no. És un vell Govern basat en legitimitats passades. Espero estar equivocat”. Però li ha ofert “mà estesa” perquè no sigui així.                                        

Domènech ha defensat que la “força política” que la setmana passada va tombar Mariano Rajoy en una moció de censura, sigui activada aquest cop a Catalunya. S’ha compromès a treballar per “sortir de la dinàmica de blocs que atrapa tot el país”, i per això ha reclamat “uns pressupostos dignes, avançar en drets socials i lluitar per tots els nostres drets i llibertats”.

“Avui no hi ha cap mena d’excusa, ni una sola, per mantenir el 155”, ha assegurat el líder dels comuns, que s’ha dirigit a Ciutadans per dir-los que “s’han quedat sols” tant al Parlament com al Congrés.

albiol parlament - sergi alcazar

Albiol: “Govern segrestat per un fugitiu de la justícia”               

El president del PPC, Xavier Garcia Albiol, ha denunciat que el de Quim Torra és un Govern “segrestat per un fugitiu de la justícia”, en referència a Carles Puigdemont, que “és qui realment controla l’executiu”. També ha criticat que el cap del Govern s’hagi reunit abans amb l’anterior Govern que no pas amb els representants de la resta de grups i subgrups parlamentaris.

En aquest sentit, Albiol ha criticat que el Govern de Puigdemont no pot “donar gaires consells” ni és un “exemple a seguir” per al nou executiu. També ha qüestionat la confiança de Torra en els consellers, per haver estat “segones o terceres opcions” pel rebuig de l’Estat espanyol als consellers restituïts. Malgrat tenir “poques esperances”, ha dit que estaran atents als fets i no a les paraules.