La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, defensa que el PP i el PSOE "mai han volgut obrir el meló del finançament pels seus respectius equilibris territorials" i ha reiterat que Catalunya es beneficiaria d'una reforma com la que proposa Ciutadans i que Rajoy i Puigdemont han renunciat a liderar aquesta reforma.

"No estic d'acord amb Rajoy quan diu que s'han fet grans reformes en els darrers anys perquè n'ha oblidat una de les més importants", ha dit. Per la líder de Ciutadans, el nou model de finançament ha de "blindar serveis socials bàsics" i evitar les despeses supèrflues de l'administració.   

Arrimadas ha fet aquestes declaracions a Barcelona, en un acte del partit per explicar la seva proposta de reforma del model de finançament amb Luís Garicano. El guru econòmic de Ciutadans ha reivindicat que el debat sobre el finançament autonòmic s'abordi des del "rigor" i evitant "la guerra entre territoris i els mites".

El model Garicano

El model proposat per Garicano aposta, entre d'altres coses, per concretar les competències de les diferents administracions de forma "clara i nítida per evitar duplicitats", també per la supressió del sistema foral de forma progressiva i per respectar el sistema d'ordinalitat.

Defensa la creació d'un "fons únic" que substituiria a l'actual fons de garantia, i implicaria la supressió, de forma progressiva, d'altres fons existents, com el de cooperació o el de solidaritat. Pel que fa a la despesa, la formació taronja proposa que es concreti el "cost real" dels serveis socials en cada territori, mentre que, en l'apartat d'ingressos, planteja una "forquilla de màxims i mínims" per a les comunitats autònomes a l'impost de successions i de patrimoni.

Expectació mediàtica    

La presència de Garicano a l'acte de Barcelona ha generat una gran expectació mediàtica. A primera fila, han seguit les intervencions diputats i membres del partit com el portaveu al Congrés, Joan Carles Girauta, la regidora de Barcelona Carina Mejías i els diputats al Parlament Carlos Carrizosa o Noemí de la Calle.