“El Govern espanyol hauria d’actuar”. En aquests termes s’ha expressat la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, aquest dimarts, després que la Mesa hagi acceptat la petició de vot delegat del conseller Toni Comín des de Bèlgica, que se suma a la de Carles Puigdemont des d’Alemanya. D’aquesta manera, Arrimadas trasllada la pugna entre Cs i el PP al Parlament. Al president espanyol Mariano Rajoy li ha demanat que “reaccioni”,.

“S’està posant la cambra al servei de dos fugits de la justícia, i la Moncloa no fa res, sinó que nosaltres estem liderant la resposta”, li ha etzibat la cap de files de Ciutadans. En aquest sentit, ha recordat que l’executiu de Rajoy té “recursos que no té ningú” per a actuar contra les delegacions de vot dels diputats exiliats i portar-les al Tribunal Constitucional.

Per altra banda, Arrimadas també ha avançat la seva intenció d’anar “als tribunals”, presentant un recurs contenciós-administratiu, després que la Mesa de la cambra hagi tombat la seva petició de reconsideració a la querella contra el jutge Pablo Llarena. “El Parlament ha de defensar l'interès general i en aquest cas no passa”, ha dit.

PSC reconsiderarà i el PP ho estudia

Per la seva part, la portaveu socialista Eva Granados ha avançat que el PSC, com també Cs, presentarà una petició de reconsideració de la decisió sobre Comín. Aquestes peticions es debatran aquest dimecres al matí abans del ple previst. A diferència de la formació liberal, però, no ha demanat cap actuació específica al Govern espanyol.

Finalment, el diputat del PP, Alejandro Fernández, ha afirmat que “no es dona cap de les condicions” perquè Toni Comín pugui demanar la delegació de vot des de Bèlgica. No obstant això, no ha volgut donar més detalls sobre com actuarà el seu partit en contra de la decisió de la Mesa.