Aquests seran “els pressupostos més importants de la democràcia espanyola”. Aquests són els termes en els quals es parla al Palau de La Moncloa. La cita, però, no és de cap membre del govern espanyol, sinó de Inés Arrimadas. La líder de Ciutadans s’ha reunit durant dues hores aquest dimecres a la tarda amb Pedro Sánchez, a qui ha traslladat la seva voluntat “ferma i real” d’asseure’s a negociar els pressupostos. L’objectiu, fer que siguin uns comptes públics “moderats i sensats”, i que “no s’acabin repartint entre Rufián, Otegi i Iglesias en un despatx”. Una estratègia radicalment oposada a la d’unes hores abans amb Pablo Casado a la mateixa sala de premsa.

En la seva compareixença davant dels mitjans, Inés Arrimadas ha reivindicat que “ara és el moment de fer que aquest govern no continuï cometent errors”. Ha garantit que seran crítics i exigents, però també responsables i constructius. “Per a nosaltres no és fàcil negociar amb aquest govern. Però quin espanyol no ha hagut de fer alguna cosa en els últims mesos que no era fàcil?”, s’ha preguntat. Ha reclamat a tots els partits espanyols una “treva política”.

Més concretament, la líder de Ciutadans ha traslladat al govern espanyol la seva “voluntat ferma i real d’asseure’ns a negociar uns pressupostos moderats i sensats”. Són necessaris, ha justificat, davant les “desenes de milions d’euros” que arribaran d’Europa. “No són uns pressupostos normals. Són els més importants de la democràcia espanyola”, ha defensat. L’alternativa, ha dit, és que se’ls “reparteixin Rufián, Otegi i Iglesias”. I ha enviat un dard a qui es vulgui donar per al·ludit: “Se’ns jutjarà a tots pel que hem fet en aquesta pandèmia, al govern i a l’oposició”. Ha garantit que ella podrà “dormir amb la consciència tranquil·la”.

Arrimadas ha defensat la seva participació per “moderar” i “condicionar” els pressupostos i alliberar-los de la càrrega “ideològica” que hi pugui aportar Unidas Podemos. Ha admès que els àmbits més complicats seran el fiscal i el laboral, però ha afirmat que “si Ciutadans és decisiu, Ciutadans aconseguirà millores”. No tindrà cap problema perquè la formació de Pablo Iglesias s’assegui en les negociacions.

Entre les mesures que ha demanat a Sánchez, una tornada a l’escola segura, un pla de conciliació o l’extensió dels ERTO més enllà de setembre. Arrimadas ha estat molt crítica amb la gestió, però ha insistit que no és moment de partidismes: “Si en un moment com aquest no podem deixar de barallar-nos, quan ho farem?”.

Moncloa agraeix la “voluntat de diàleg”

“Tots dos han constatat que és un moment inèdit per Espanya”, ha sintetitzat la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, que ha comparegut després d’Arrimadas. Ha agraït la “voluntat de diàleg” expressada per Ciutadans, que desitja que faci possible un acord per a tirar endavant els pressupostos per al 2021. “Ciutadans ha mostrat voluntat de diàleg i de fer una aportació responsable per prioritzar els interessos dels ciutadans”, ha sostingut la dirigent socialista.

Contrast amb Casado

La reunió amb Pablo Casado, que ha inaugurat la ronda de contactes, ha estat molt diferents. El resultat, després de dues hores de trobada, és que no han aconseguit aproximar posicions sobre els comptes públics. Sí en altres assumptes menors, però no en aquest, la gran prioritat del govern de coalició. "El PP és l'oposició", ha recordat el líder conservador. "No podem donar suport a aquests pressupostos", ha insistit. Tampoc no s'han acostat per a la renovació d'òrgans constitucionals. Feia set mesos que no tenien una reunió presencial i quatre mesos que no parlaven. I cap dels dos n'ha sortit satisfet.